Martin Sýkora Rôzne

Rómske deti zo špeciálnych škôl súťažili: Niektoré diela porote vyrazili dych

Súťaž Rómska paleta patrí organizuje Podtatranské osvetové stredisko už niekoľko rokov. Zo skromného nápadu sa nakoniec stala celoslovenská súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Rómske deti zo špeciálnych škôl súťažili: Niektoré diela porote vyrazili dych
Foto: Martin Sýkora

2 kategórie a vyše 1000 diel

Podtatranské osvetové stredisko každoročne organizuje už niekoľko desaťročí súťaž pre rómskych žiakov základných a špeciálnych základných škôl. Súťaž si našlo svoje miesto v celoslovenskom meradle. Rómska paleta je celoslovenská výstava, v ktorej sú zahrnuté diela aj z podtatranského regiónu regiónu.

„Súťažilo sa v dvoch kategóriách – do 10 a od 10 rokov, keďže v niektorých špeciálnych školách sú žiaci aj 20-roční. V prvej kategórii sme videli 499 diel z 83 škôl, v druhej 645 prác zo 106 škôl. Dokopy vyše 1000 diel. Tentoraz sme zadali tému štyroch ročných období,“ zhodnotila Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska v Poprade (POS). Výstava ocenených prác je sprístupnená v priestoroch POS v Poprade v Spišskej Sobote do 31.10.2016.

PREČÍTAJTE SI AJ: ZFS oslávili 40-tku: Festival navštívilo 10000 ľudí

Rómska paleta 2016
12
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Rôzne techniky, kopec ocenených

Porota nemala ľahké rozhodovanie nielen kvôli veľkému množstvu prihlásených diel, ale aj kvôli ich kvalitne a pestrosti. „Obraz musel mať svoju emóciu, osloviť porotu. Keďže v porote sú tiež len ľudia, bolo to vysoko subjektívne rozhodovanie. Hodnotili sme farebnosť, tému, myšlienku a nápad. Prekvapilo nás množstvo použitých techník – od kresieb cez maľby, koláže, maľby na hodváb, batikovanie na textil a prácu s drevom až po 3D diela.Na niektorých dielach bolo vidieť, že dieťa je vyslovene talentované, boli to jeho ťahy, jeho práca. U iných bolo evidentné, že je to skôr práca učiteľa,“ dodala Barilová, zároveň členka poroty.

Vzhľadom k téme sa väčšina prác zamerala na prírodu. Našli sa aj unikáty – deti vymysleli napríklad ľadovú kráľovnú. Tvorba diel je aj o kreativite učiteliek a ich motivácii žiakov k práci. Na vytvorenie diel mali žiaci skoro celý uplynulý školský rok. Hodnotiacu komisiu tvorili Anna Fedáková, Danka Rožárová a Zuzana Barilová. V prvej kategórii porota odovzdala 33 diplomov a 48 čestných uznaní, v druhej 34 diplomov a 76 čestných uznaní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM