Jozef Milan Iné športy

ROZHOVOR: Letisko tu chce byť pre mladých ľudí

Riaditeľ Aeroklubu Ružomberok Marián Turan nám v nedeľu 6.5. na podujatí Krídla nad Liptovom poskytol rozhovor, v ktorom sme sa nevyhli ani tragédii poľských manželov.

**Deň otvorených dverí na letisku v Liskovej robíte po tretí krát. Aký je jeho hlavný zmysel? ** Aeroklub Ružomberok chce Ružomberčanom a liptovskej verejnosti pripomenúť, že je tu letisko, chce ukázať hlavne mladým ľuďom lietadlá, aby si mohli do nich sadnúť a vyskúšať, aby videli, že sa tu dá chodiť lietať namiesto chodenia po pivniciach.

Kto sa môže stať členom klubu a za akých podmienok? Členom sa môže stať každý od 15-tich rokov, zaplatí členský poplatok na lietanie , chodí brigádovať, cez zimu absolvuje teoretickú prípravu, na jar robí výcvik na bezmotorovom výcvikovom Blaníku, ktorý je dvojmiestny – žiak sedí vpredu, inštruktor vzadu. Poplatok stojí 1200 €, čo sú priame náklady na 40 výcvikových štartov. Po absolvovaní môže už lietať sám na jednomiestnom vetroni.

Našich čitateľov bude zaujímať niečo o Aeroklube… Sme občianskym združením, všetko aktivisti, bez pomoci sponzorov cez reklamu by sa naša letecká technika nedala udržať. Máme 2 motorové lietadlá, 3 výkonné vetrone a výcvikový Blaník.

Aký bol vzťah medzi letiskom a leteckou nehodou poľských občanov? Mimoriadna udalosť sa stala nezávisle na našom podujatí. Dve osoby z Poľska v sobotu prileteli na naše letisko, boli sa okúpať v Bešeňovej, páči sa im tu pekný kraj a v nedeľu (počas akcie) odštartovali na let domov. Čo sa stalo vo vzduchu, to neviem.

Musí si ten, kto chce u vás pristáť, vyžiadať súhlas vopred? Nemusí, toto je športové letisko pre verejnosť, kto chce priletieť, jednoducho zatelefonuje a my nerobíme žiadne prekážky.

**Môžete niečo povedať o predpokladaných príčinách pádu ultraľahkého lietadla? ** Nemôžem sa vyjadriť, vyšetrovanie sa iba začína, ale jednoznačne sa dá povedať, že malá výška, vo všetkom je malá výška. Lietadlo samotné bolo poľským výrobkom.

Propagáciu leteckého športu táto tragédia zrejme ovplyvní negatívne? Čiastočne asi áno, ale na cestách máte každý deň množstvo tragických autonehôd, a aj tých lietadiel je čoraz viac – tak sa stane.

Vo verejnosti je vaša akcia akosi automaticky braná ako letecký deň. Letecký deň – to je úplne iná úroveň, kde treba zabezpečovať veľmi veľa vecí. Na Slovensku to zabezpečujú len dve firmy, v roku 2010 pri 60-tom výročí Aeroklubu sme to chceli urobiť, ale 10 000 € sme nezohnali. To, čo robíme, je prehliadka našich lietadiel, podobne ako prehliadka áut – veteránov v meste. Ľudia k nám na letisko prídu, popozerajú si, vyskúšajú si sadnúť do strojov a odídu.

RK letisko
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM