Peter Handzuš Iné športy

Rozhovor s Marinom Mersichom: Prieťahy, ktoré neprospievajú športu, športovcom a vlastne nikomu

Podľa predsedu úseku alpského lyžovania Marina Mersicha ho chcú odvolať z funkcie, lebo chce pre všetkých vytvárať rovnaké podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Marinom Mersichom: Prieťahy, ktoré neprospievajú športu, športovcom a vlastne nikomu
Zdroj: Dnes24.sk

Úsek alpského a úsek bežeckého lyžovania zastupuje približne 90 % členskej základne Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA). Ich predsedovia, Marino Mersich a Ivan Ivanič svoju energiu a čas venujú v SLA tomu, aby sa pravidlá zjednodušili a nastavili tak, aby to fungovalo ako v iných štátoch už roky. V krajinách, ktoré s podporou svojich zväzov produkujú nových životaschopných športovcov z radov mládeže. Ich práca v SLA smeruje k tomu, aby lyžovanie na Slovensku fungovalo nielen vďaka individuálnej podpore rodičov. Podľa Marina Mersicha, je potrebné, aby sa tvorila členská základňa z más, ktoré bude môcť SLA podporovať, aby slovenské lyžovanie fungovalo ako živý, zdravý organizmus.

- Ako sa dostal Talian do čela najpočetnejšej skupiny lyžiarov, čo do počtu členov Slovenskej lyžiarskej asociácie?
V minulosti som rád športoval. Keď niečo robím, snažím sa, aby bola práca prospešná, aby boli so mnou spokojní iní a takisto i ja. Pred 20 rokmi ma oslovili moji známi, či by som im nepomohol s financovaním športu a popri tom som aj moje deti prihlásil do jedného športového klubu. Mal som predstavu, že by sme mohli zlepšiť fungovanie financovania tohto klubu, tak sme sa niekoľkí rodičia dali dokopy a pod mojim vedením začali riešiť veci trochu inak. Dnes má náš lyžiarsky klub vyše 100 členov. Pre naše deti sme kúpili lyžiarske stredisko pri Banskej Bystrici a smelo môžem povedať, že naši lyžiari majú na tréning vynikajúce podmienky. Vyrástla nám jedna úspešná mlada pretekárka, s ktorou sme pochodili aj medzinárodné súťaže a tam som sa dostal do užšieho kontaktu s vedením SLA. Pred niekoľkými rokmi ma navrhli do vedenia SLA a keďže sa im pozdávali moje myšlienky a na Slovensku funguje lyžiarska asociácia inak, ako ostatný svet, tak som prijal výzvu a skúsil som kandidovať na predsedu úseku alpského lyžovania.

- Do funkcie predsedu úseku ste boli zvolený na členskej schôdzi ÚAD SLA v júni 2013. Sú vaše plánované a čiastočne už aj realizované zmeny prijímané s pochopením?
Keď som nastúpil do funkcie predsedu, SLA predstavovala rozbehnuté vozne. Jeden smeroval na olympiádu do Soči a druhý na majstrovstvá sveta juniorov v Jasnej. Keby som zhrnul svoje poznatky, vychádza mi, každá zmena existujúceho systému je považovaná za zlú zmenu. Všade sa nájdu nespokojní jednotlivci, hlavne tí, ktorých sa zmena dotýka najviac. Mojim plánom je vytvoriť reprezentačné družstvo, ktoré bude trénovať spolu aj kvôli tomu, aby sa vedeli vyrokúvať lepšie podmienky na tréning. Ak niekde prídete, vždy je lepšie prijímané celé reprezentačné družstvo ako jednotlivec, či malá skupinka. Ostatní členovia vo vedení SLA poukazujú na to, že nie je v našich silách, kvôli malému množstvu finančných prostriedkov vytvoriť tri, (podľa výkonnosti), reprezentačné družstvá, pretože štát dáva málo peňazí. Tak radšej budú platiť 100 percent každý sám za seba, ako by mali dať po 20 percent do družstva. To im dáva možnosť, aby každý rozhodoval sám za seba. Je pre mňa ťažko pochopiteľné tvrdenie, že si dokážu vytvoriť lepšie podmienky.

- Široká verejnosť záporne vnímala trenice medzi vedením SLA a tímami, v ktorých pôsobia naši najlepší reprezentanti. Našli ste spoločnú reč, čo sa týka spolupráce a rešpektovania dohodnutých podmienok?
Snažím sa vytvárať pravidlá fungovania lyžovania na Slovensku tak, aby boli pre každého prijateľné, ale aby ich aj zároveň každý rešpektoval. Niektoré kluby však ignorujú odsúhlasené stanovy. Boli zvyknutí na staré pravidlá a myslia si, že to bude stále tak. Nedávno sme mali konferenciu SLA a počas nej plénum schválilo ďalšie zmeny v stanovách, ktoré by podľa mňa mali viesť k zlepšeniu celého systému v asociácii. Náš úsek alpského lyžovania je čo do počtu členov najpočetnejší. Finančné prostriedky sú rozdeľované podľa určitých kritérií. Ja som nechcel meniť kritéria, len som chcel, aby sme mali ako najväčší úsek o trochu väčšie slovo. Ďalšou pozitívnou a odsúhlasenou zmenou boli obmedzenia právomoci prezidenta SLA. Asociáciu nemôže riadiť iba jedna osoba s pocitom absolútneho práva. Máme niekoľko špičkových pretekárov, ktorí sú vzorom pre menšie deti a ich úspechy a počínanie považujem aj za základ výchovy ďalších generácii. Nie je to obrovský problém, ale nepáčilo sa mi, že Slovensko malo na olympiáde „dva“ manšafty. Jeden bol slovenský tím a druhý bol Žampa tím. Neviem, koľko ľudí si to všimlo. Požiadal som ich, aby mali kombinézu podobnú našej slovenskej, ale nepodarilo sa mi to dosiahnuť. Ani Hirscher, ani Ligetty neboli na olympiáde oblečení v kombinéze sponzora, ale v rovnakej, ako všetci v ich tímoch. Aj táto moja požiadavka na rovnaké oblečenie je zakotvená a odsúhlasená v reprezentačnej zmluve, čo sa niekomu nepáči.

- Uviedli ste príklad, kedy niekto nerešpektoval pravidlá príslušnosti k tímu, vyskytli sa rozdiely aj pri prerozdelení financií?
Áno. Reprezentanti, ktorí dosiahli skvelé výsledky očakávajú, že dostanú viac financií. Žiaľ, financie pre celý úsek sú tak malé, že ich nemôžeme použiť len pre reprezentantov. Náš nový systém ráta s týmito peniazmi pri výchove mladých lyžiarov. Za našu hlavnú úlohu považujem dostať talentovaných pretekárov na vrcholovú úroveň. V minulosti len na prípravu Veroniky Zuzulovej dával úsek alpských disciplín cca 80% rozpočtu. Dnes je to limitované na 50% pre celú reprezentáciu. Kvitujem to, že sme si sadli za jeden stôl a nakoniec sme sa dohodli, pretože nikto nechce nikomu zle.

- Cítite tlak zo stany vedenia SLA alebo tímov, pretože im vaše nové návrhy takpovediac „nevoňajú“ ?
Možno som pre nich nepohodlný. Mám svoje zásady, svoj plán a chcem vytvárať podmienky pre všetkých pretekárov na Slovensku. Nesúhlasím s tým, že iba jeden špičkový pretekár reprezentuje Slovensko. Pre mňa sú všetci na rovnakej štartovacej čiare a ja musím pracovať pre všetkých. Myslím si, že to môže byť jeden z dôvodov nespokojnosti niektorých rodičov, či trénerov špičkových pretekárov. Mýlia sa, keď si myslia, že peniaze určené pre celý úsek alpského lyžovania budú určené iba pre úzky okruh pretekárov. Tieto financie sú určené na to, aby pomohli celému systému, aby sa z talentovaných pretekárov stali vrcholoví lyžiari.

Tu sú slová, ktoré mi adresoval pán Zuzula, citujem: „ Čo je podpora masového lyžovania, je to podpora mládežníckych pretekov, napr. slovenský pohár predžiakov, kde sa bol pozrieť a videl nízku úroveň organizácie pretekov, nekvalitnú prezentáciu, poradu trénerov pod úroveň a nízku kvalitu pretekárov. Podotkol, či je p. Mersich upovedomený o tom, že takto žiadnych pretekárov nevychováme a len rozhadzujeme peniaze. Namiesto toho, aby sme podporovali reprezentáciu, ktorá jediná robí výsledky a robí dobré meno Slovensku.“

- Prečo vznikla iniciatíva na zrušenie nedávnej konferencie SLA spojená s odvolaním predsedníctva úseku alpských disciplín?
Táto iniciatíva vzišla z dielne pár ľudí, ktorí majú záujem diskreditovať celoročnú prácu predsedníctva na čele s predsedom úseku. Ako som už spomínal, nevoňajú im naše koncepcie športu. Evidentne nevysvetlili ľuďom všetko, ale podsúvali len čiastočné a jednostranné informácie. Využili aj to, že niektoré kluby nepoznajú nové odsúhlasené stanovy. Boli zvyknutí na staré pravidlá a myslia si, že stále platia. Náš úsek alpského lyžovania je, čo do počtu členov najpočetnejší. Finančné prostriedky sú rozdeľované podľa určitých kritérií. Opakujem, nechcel som meniť kritéria, len som chcel, aby sme mali ako najväčší úsek o trochu väčšie slovo.

- Ako sa k tomu stavia prezidentka SLA Janka Gantnerová?
Pani Gantnerová ako prezidentka by mala predovšetkým reprezentovať našu asociáciu. Mala by vedieť o všetkých problémoch každého úseku lyžiarskej asociácie, aby vedela kontrolovať a správne posúdiť našu prácu. Nemala by vstupovať do práce odborných úsekov, pokiaľ sú dodržiavané stanovy a vnútorné pravidlá SLA. Žiaľ, opak je pravdou. Pred konferenciou SLA bola jediným štatutárom a tak sa aj správala, preto sme museli pristúpiť k zmene, pretože SLA nie je jej vlastná eseročka. Preto sa postavila proti schváleniu zmeny stanov, ktoré zmenili jej právomoci. Zatiaľ som jediný, kto sa proti tomu postavil a preto som nepohodlný. Existuje snaha o dodatočné zrušenie uznesenia konferencie vykonštruovanými dôvodmi, ktoré vyhovuje len určitej skupine ľudí.

- Vyčítate prezidentke „výlet“ Gantnerovcov do Soči?
Samozrejme, že nie. Neriešim výlet Gantnerovcov do Soči. Všetko bolo hradené z iných peňazí, nie z peňazí SLA. Nepáči sa mi to, že zo Soči riadila celý priebeh MSJ v Jasnej. Podujatie trvalo 9 dní a rozpočet prekročil sumu pol milióna eur, čo je na úrovni celoročného rozpočtu SLA. Bez toho, aby poverila niekoho z predsedníctva SLA, aby ju zastupoval, to nemohlo dopadnúť dobre. A to sa žiaľ aj naplnilo. Z rozprávkového zisku 100. 000 eur, ktorý predkladala v rámci rozpočtu na predsedníctve SLA, aby všetkých presvedčila na odsúhlasenie projektu, sme sa dostali ku strate približne 80. 000 eur a dodnes nám nebolo predložené celé vyúčtovanie MSJ, len nejaká excelovská tabuľka. Na krytie navrhla nejaké riešenie, ale podľa mňa veľmi ťažko dosiahnuteľné. Neviem, ako tú stratu teraz vykryjeme. Viem, že ostatné úseky SLA sa nechcú podieľať na vykrytí „sekery“, ale tá nebola iba naša. Riadila to priamo p. Gantnerová a nikto z nás nemal právo do jej rozhodnutí vstúpiť.

- Dúfajme, že vás z funkcie predsedu úseku neodvolajú a dovolia vám dokončiť začatú prácu…
Predložil som plán rozvoja na štvorročné obdobie, ktorý schválilo predsedníctvo. Predsedovia úsekov sa volia na štyri roky, preto nie je možné, aby sa každý rok menil plán. Predsedu môže odvolať z funkcie členská schôdza, ktorá sa koná raz ročne, ak sú členovia s jeho prácou nespokojní. Je to správne a demokratické, ale meniť predsedníctvo každý rok je choré. Pravdepodobne niekomu tento stav vyhovuje, alebo ho aj priamo ovplyvňuje. Ide o krok späť, hlavne čo sa týka rastu kvality slovenského lyžovania. Myslím si, že predsedovi by mali nechať aspoň dva až tri roky na prácu, aby ukázal, či je jeho smerovanie správne alebo nie. Ako to už v živote býva, jeden nespokojný bude vždy viac kričať ako sto spokojných a bude presviedčať ostatných o svojej pravde, ale nech pri presviedčaní ponúkne pravdivé skutočnosti. Mojim cieľom je, aby sme sprístupnili lyžiarsky šport pre širokú mládežnícku základňu, z ktorej sa vyprofilujú úspešní reprezentanti Slovenska. Chceme vyškoliť trénerov, aby správne smerovali našu mládež tak, aby v neskoršom veku mohli rýchlejšie napredovať. Plány máme veľké, veľa práce nás ešte len čaká a preto dúfam, že nás nechajú pracovať. Nech sa rýchlo skončia zbytočné prieťahy, ktoré neprospievajú športu, športovcom a vlastne nikomu.

Slavo Petrus

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM