Monika Vengrínová Samospráva

Rozhovor s mestským poslancom Barillom: Som rád, že na Juhu pribudnú parkovacie miesta!

Čo sa deje v Poprade? Čo riešia poslanci mestského zastupiteľstva v jednotlivých častiach mesta? Prinášame vám nový seriál, v rámci ktorého nám popradskí poslanci priblížia dianie v ich obvodoch.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s mestským poslancom Barillom: Som rád, že na Juhu pribudnú parkovacie miesta!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako prvého sme si na paškál zobrali Mariána Barillu, ktorý je tiež členom Mestskej rady, predsedom Finančnej komisie, členom Komisie na ochranu verejného záujmu a členom Rady školy pri základnej umeleckej škole Poprad, ako i členom Rady školy pri Základnej škole Tajovského Poprad. V prvom rade je však poslancom Mestského zastupiteľstva v Poprade. V rámci tejto funkcie má na starosti volebný obvod číslo 2, do ktorého patria mestské časti Juh I., Juh II., Juh III., Juh V., Juh VI. a Kvetnica.

1. Pán Barilla, čo ste už vo svojom obvode na poste poslanca vykonali a z čoho máte najväčšiu radosť?

Špeciálne spokojný som s vybudovaním cyklistického chodníka Juh V – Kvetnica, vybudovaním nového detského ihriska pri kostole sv. Cyrila a Metoda, osvetlením priechodov pre chodcov na ulici L. Svobodu, vybudovaním viac ako stovky nových parkovacích miest, ako aj modernizáciu Zberného centra odpadu na Tajovského ulici. Sú to úspešné investičné akcie trvalej hodnoty, ktoré významne prispievajú k zvýšeniu kvality života obyvateľov sídliska Juh.

V rámci mojej agendy sa mi z väčších akcií podarilo zabezpečiť realizáciu rekonštrukcie križovatky pri kostole sv. Cyrila a Metoda, úpravu vstupu na cyklistický chodník Juh V – Kvetnica položením asfaltového povrchu, zjednosmernenie západnej časti Šrobárovej ulice alebo umiestnenie zvislých a vodorovných dopravných značiek na kritických dopravných uzloch. Ako poslanca, pre ktorého je jednou z priorít problematika dopravy, ma na sídlisku Juh potešilo aj takmer 8 000 m2 opravených chodníkov a takmer 2 500 m2 opravených ciest.

2. S akými prosbami a požiadavkami sa vás občania obracajú?

Popradčania sa na mňa najčastejšie obracajú s prosbami o vyriešenie problémov, ktoré sa vyskytujú v bezprostrednom okolí ich bydliska – požiadavky na opravy poškodených chodníkov, výtlkov na cestách, vybudovanie nových parkovacích miest, revitalizáciu a vybudovanie nových detských ihrísk a mnoho ďalšej menšej agendy. Uvedomujem si, že aj keď sme spoločne počas uplynulých rokov vyriešili množstvo problémov, stále je v meste na čom pracovať, aby sme mohli uspokojiť všetkých obyvateľov.

3. Čo je aktuálnou prioritou/pri­oritami, ktoré treba vo vašom obvode riešiť?

Hlavnou prioritou je z môjho pohľadu naďalej pokračovať v humanizácii sídlisk a to najmä budovaním oddychových zón a detských ihrísk, vytváraním nových parkovacích miest, rekonštrukciou chodníkov a mestských komunikácií a výsadbou novej zelene.

Som rád, že sa nám v tomto roku podarí pomôcť obyvateľom s nedostatkom parkovacích miest, ktorých v mojom obvode na sídlisku Juh pribudne až 226. Musíme neustále hľadať nové možnosti pre aktívne využitie voľného času detí a mládeže, k čomu významne napomôže nový skatepark v areáli Základnej školy na Tajovského ulici a dve oddychové zóny s ihriskami pre všetky vekové kategórie, ktoré vybudujeme tohto roku na Tomášikovej ulici.

4. Dostávate od občanov aj požiadavky, ktoré sú nesplniteľné, alebo neboli vyriešené?

Ako momentálne nevyriešené evidujem požiadavky na opravy poškodených úsekov chodníkov a ciest, ktorých opravy sú limitované finančnými možnosťami, požiadavku na vybudovanie oddychovej zóny a detského ihriska vo vnútrobloku Tajovského a Šrobárovej ulice a požiadavky na odpredaj pozemkov na výstavbu garáží alebo ohradený priestor na voľné venčenie psov.

5. Je niečo, čo trápi vo vašom obvode, prípadne i v celom meste vás osobne?

Okrem horeuvedených problémov, ktoré je nutné prioritne riešiť, ma osobne navyše veľmi trápi problém jazdeckého areálu v Kvetnici, ktorý sa nám napriek veľkému úsiliu stále nedarí oživiť. V uplynulom období sme vypísali viacero súťaží na prenájom alebo predaj budov v tomto areáli, aby prišiel nový nájomník, resp. majiteľ, ktorý by doň vniesol život a priniesol služby pre návštevníkov priľahlého cyklistického chodníka. Kvôli problémom s pozemkami pod budovami, ktoré sú v rukách stoviek vlastníkov, je bohužiaľ po posledných skúsenostiach riešenie tohto problému stále v nedohľadne.

Veľmi dôležitou úlohou pre budúce obdobie tiež zostáva potreba budovania parkovacích domov, ktoré ako jediné dokážu plnohodnotne uspokojiť neustále narastajúce nároky na parkovacie miesta na súčasné pomery dopravne poddimenzovaných sídliskách.

6. Riešite aj problémy mimo svoj obvod – v ostatných častiach mesta? Aké?

Ak chce poslanec vykonávať svoju prácu zodpovedne, nemôže izolovať svoj záujem len na svoj volebný obvod, ale musí vedieť riešiť problémy aj v ostatných mestských častiach. Tak ako ja prichádzam za poslancami a vedením mesta s požiadavkami na riešenie problémov vo svojom volebnom obvode, tak veľmi rád podporujem dobré návrhy poslancov z iných mestských častí pri riešeniach problémov ich obyvateľov.

Napriek mnohým výsledkom, ktoré sme spoločne dosiahli, je stále pred nami veľa práce, aby bol Poprad ešte krajším a príťažlivejším mestom a aby sa v ňom Popradčania cítili lepšie ako doteraz.

Osobná vizitka

  • meno: Ing. Marián Barilla
  • rok a miesto narodenia: 1976, Poprad
  • rodinný stav: ženatý, 2 deti
  • vzdelanie: Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity v Žiline
  • doplňujúce vzdelanie: Hudobný odbor Ľudovej školy umenia v Poprade
  • zamestnanie: Riaditeľ spoločnosti Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja, oblasť Poprad
  • členstvo v organizáciách: Člen Krízového štábu Okresného úradu Poprad, Člen Krízového štábu Okresného úradu Levoča, Člen Dozornej rady ŽHK Poprad, o.z.
  • publikácie: 2006 – 80 rokov ľadového hokeja v Poprade, 2007 – 60 ročníkov turnaja o Tatranský pohár
  • záujmy: rodina, verejné dianie, šport, publicistika
Marián Barilla - poslanec MsZ Poprad
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM