Monika Vengrínová Správy

Ruská firma sa chystá spustiť výrobu v Kežmarku: Prácu v novej fabrike môže nájsť až 200 ľudí

Ruska farmaceutická spoločnosť prišla so zámerom investovať pod Tatrami už v roku 2006. Plány však najprv prekazil príchod eura na Slovensko a následne sa jej nedarilo získať úver na realizáciu projektu. Teraz by výrobu chcela spustiť v januári, prípadne vo februári budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Ruská firma sa chystá spustiť výrobu v Kežmarku: Prácu v novej fabrike môže nájsť až 200 ľudí
Zdroj: TASR

„Stavebné povolenia sme mali už v roku 2007, stavať sa začalo v roku 2008, následkom finančných ťažkostí sme výstavbu museli prerušiť. Až minulý rok sa nám podarilo chýbajúce zdroje získať z medzinárodnej investičnej banky z Moskvy. Výsledkom toho je výrobná hala, ktorá dnes už stojí,“ uviedol Marián Lukniš, konateľ spoločnosti Institute Europharm s tým, že kolaudácia objektu bude začiatkom roka.

V prvej etape šesťdesiat zamestnancov, neskôr dvesto

V kežmarskej fabrike sa bude vyrábať farmaceutická substancia, ktorá sa následne bude riediť do hotového produktu. Hotový liek je imunomodulátor a je registrovaný v Ruskej federácii, na Ukrajine a v Bielorusku. Firma sa snaží získať registráciu naň aj v Indii. „Jednoducho povedané, je to liek na posilnenie imunity pri ochoreniach horných dýchacích ciest, pri zápalových ochoreniach žíl a podobne,“ do­plnil konateľ spoločnosti, ktorá zaberá v Rusku 7 % farmaceutické­ho trhu.

V prvej etape plánujú zamestnať šesťdesiat ľudí, v horizonte ďalších piatich rokov je cieľový stav dvesto zamestnancov. Tí budú pracovať vo veľmi prísnych hygienických podmienkach, je tu stanovená trieda čistoty C. Svoju prácu musia vykonávať v špeciálnych odevoch. Momentálne spoločnosť zamestnala desať ľudí, ide hlavne o laborantov a odborníkov. Pri prijímaní nových zamestnancov mala firma zo začiatku problém nájsť dostatok laborantov, ten sa však už podarilo vyriešiť. „Čo sa týka ostatných zamestnancov, tých si vieme vychovať a prispôsobiť na prácu,“ konšta­toval Lukniš. 

V Kežmarku aj investor z Belgicka

Súčasná situácia v dôsledku sankcií Európskej únie voči Rusku a naopak podľa neho zatiaľ nijako neovplyvnila príchod investora. „Naša hlavná surovina je mlieč z lososovitých rýb, tým pádom, aby nás to nejako negatívne ovplyvnilo, by sa musel zakázať export rýb z Ruska, a to ja reálne nepredpokladám,“ u­bezpečil Lukniš. V Kežmarku by sa mal časom vyrábať finálny produkt, teda liek, ktorý je momentálne schválený len v spomínaných krajinách. „Teraz sme sa zamerali na spustenie výroby, v horizonte tých piatich rokov by sa mohol vyrábať finálny produkt,“ uzavrel Lukniš.

Okrem ruskej farmaceutickej spoločnosti by mal na jar budúceho roku spustiť výrobu v priemyselnom parku v Kežmarku aj ďalší investor z Belgicka. Ide o spoločnosť Deltrian Slovakia, s.r.o., ktorá momentálne pôsobí vo Veľkom Slavkove, svoju výrobu však chce rozšíriť a presťahovať do Kežmarku na miesto, kde mala pôvodne vyrábať spoločnosť Treves, s.r.o. Mesto predalo belgickej firme pozemok veľký tri hektáre.

Ruská farmaceutická firma v Kežmarku
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM