Martin Sýkora Rôzne

S 24-kou v obraze budete v obraze: Jozef Lenčéš o úcte a pokore

Dosiahol vysoké stupne v oblasti bojových umení, bývalý vrcholový športovec, ktorý sa dnes venuje hlavne deťom a mládeži - Jozef Lenčéš. Tréner, priateľ a pre mnohých vzor.

Ilustračný obrázok k článku S 24-kou v obraze budete v obraze: Jozef Lenčéš o úcte a pokore
Foto: Peter Handzuš

Po dvoch týždňoch vám prinášame ďalší rozhovor so zaujímavou podtatranskou osobnosťou. Je ňou tréner bojových umení Jozef Lenčéš, ktorý svoj život zasvätil práci s deťmi a mládežou. To, čo dnešným mladým je úcta a pokora, ktorá sa za ostatné roky z našich životov akosi vytráca.

„Čím viac sa venujem deťom, tým viac zisťujem, že úcta sa vytráca z dnešného života. Nevieme ľudí pozdraviť, skrátka úcta a pokora nám ľuďom v dnešnej dobe veľmi chýba. Prevzali sme západnú kultúru, ich štýl života – ísť cez mŕtvoly,“ konštatoval Lenčéš, ktorý využíva rôzne neštandardné praktiky, ako deťom ukázať správny smer. Jednou z nich je aj pravidelná kontrola žiackych knižiek pred každým tréningom. „90 percent detí u nás sú jednotkári. Musím však povzbudiť aj ostatné deti. Pochvala a motivácia funguje veľmi dobre,“ dodal známy tréner.

V rozhovore sme sa dotkli nielen športovej stránky, ktorá však logicky prevažuje. Chýb v systéme je pod Tatrami viac než dosť. Mnoho z nich si osvojili nielen športovci, ale aj pedagógovia a rodičia. „Zastávam názor, že deti od 5 do 10 rokov by sa nemali špecifikovať len na jeden šport. Mali by mať všešportovú prípravu. Deti by mali vedieť behať, zvládnuť základné prvky gymnastiky, hrať rôzne hry – napríklad futbal, stolný tenis. By ste sa čudovali, aký veľký problém s tým niektoré dnešné deti majú,“ vysvetlil Lenčéš.

Vtipný a skúsený – taký je náš dnešný hosť. Ponúkame vám zaujímavý a pútavý rozhovor:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM