Pavol Krupka Kultúra

Kniha od detí ožila pri kamennom srdci. Pomáhala pri tom tatranská električka Kométa

Pri kamennom srdci vo Vysokých Tatrách sa konala malá slávnosť. Symbolicky tu ožila kniha, plná písanej a kreslenej fantázie, aby potešila deti v slovenských nemocniciach. Jej detskí autori sa pred časom zapojili do projektu s názvom Nemáme kamenné srdcia. Na miesto ich doviezla električka Kométa.

Ilustračný obrázok k článku Kniha od detí ožila pri kamennom srdci. Pomáhala pri tom tatranská električka Kométa
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Novú knihu s názvom Rozprávočky z rozprávkových Tatier v nedeľu slávnostne inaugurovali pri kamennom srdci neďaleko Vyšných Hágov. Práve tento prírodný útvar sa stal inšpiráciou projektu s názvom Nemáme kamenné srdcia, ktorý bol vyhlásený v januári tohto roku. Desiatkami literárnych a výtvarných prác sa doň zapojili deti z celého Slovenska. Ukázali nielen svoju šikovnosť, tvorivosť a fantáziu, ale aj to, že chcú prispieť dobrej veci. Inými slovami – že nemajú kamenné srdcia. Priamo od kamenného srdca a z priestorov školy vo Vyšných Hágoch totiž knihy putovali k deťom do veľkých slovenských nemocníc, aby ich potešili a odovzdali posolstvo ľudskosti a nádeje.

Autorom projektu je Mikuláš Argalács, ktorý sa pri realizácii projektu mohol oprieť o podporu popradského občianskeho združenia Veterán klub železníc. Vydanie knihy a jej distribúciu podporili viaceré ďalšie organizácie a firmy.

Na malej slávnosti v škole vo Vyšných Hágoch zaznela zaznela z úst tunajších detí po prvýkrát aj pieseň venovaná historickej električke Kométe. Tento technický skvost je už vlastne jedným zo symbolov Tatier. Aj preto bol inšpiráciou pre viacerých detských autorov, ktorí ju v knihe zobrazili mnohorakým spôsobom. Kométa bola dôležitou súčasťou aj nedeľňajšej slávnosti. Spokojnosť z úspešne zavŕšeného projektu vyjadrila priamo pod kamenným srdcom svojím typickým zahvízdaním.

Z podujatia sme pripravili dve videá:

Prvé z nich dokumentárne zachytáva slávnosť vo Vysokých Tatrách. V druhom sa viac dozviete priamo od organizátora projektu a od jeho účastníkov. Z detí vo videu hovoria Stanislava a Barbora zo ZŠ s MŠ na Komenského ulici, Martin z Gymnázia na Dukelskej ulici v Giraltovciach, Katka z Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade a Števo zo ZŠ s MŠ na Dostojevského ulici v Poprade.

Kniha od detí ožila pri kamennom srdci. Pomáhala pri tom tatranská Kométa
35
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Kniha od detí ožila pri kamennom srdci. Pomáhala pri tom tatranská Kométa
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM