Martin Sýkora Správy

S príchodom jari sa zvyšuje riziko požiarov: V Tatrách to platí dvojnásobne

Samospráva s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Poprade sa stretli práve kvôli prevencii proti vzniku požiarov na území TANAP-u.

Ilustračný obrázok k článku S príchodom jari sa zvyšuje riziko požiarov: V Tatrách to platí dvojnásobne
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Tatry sú na požiare háklivé

Vlani Vysoké Tatry navštívilo množstvo návštevníkov a dá sa predpokladať, že to inak nebude ani v tomto roku.

"Snažíme sa apelovať na prevenciu, pretože ak už v tomto prostredí vypukne požiar, jeho hasenie bude, s prihliadnutím na terén, náročné. Situácia je pomerne kritická a keď sa k tomu pridá ešte aj sucho a teplo, podmienky na vznik požiaru budú viac ako priaznivé,“ priblížil situáciu Ondrej Šproch OR HaZZ. Hasiči tu už v tomto roku zaznamenali dva lesné požiare a podľa slov okresného riaditeľa v oboch prípadoch išlo o nedbalosť pri manipulácii s otvoreným ohňom.

Prevencia v tomto prípade bude nevyhnutnosťou, a tak sa hľadali spôsoby, ako takýmto kritickým situáciám predísť. „Absentujú tu plagátiky, ktoré by návštevníkov vysokohorského prostredia informovali, že je tu nebezpečie vzniku požiaru, a aby boli turisti a návštevníci opatrní, nezakladali oheň, neodhadzovali zapálené cigarety alebo aj odpadky, ktoré by mohli riziko požiaru zvýšiť. Takéto plagátiky by mali byť nielen pri vstupoch do dolín a na turistické chodníky, ale aj v ubytovacích zariadeniach i vo vývesných mestských a informačných tabuliach,“ konštatoval Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry.

Participáciu so samosprávou pri realizácii a rozmiestnení plagátov prisľúbil aj Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPu, ktorý okrem iného ponúkol „súčinnosť a okamžité zverejnenie aktuálnych informácií prostredníctvom online pre-nosov webovými kamerami.“

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Ohňu sa darí lepšie vďaka víchrici

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry a oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry dostali za úlohu posunúť informácie o rizikách požiaru na ubytovacie zariadenia, ale aby aj apelovali na návštevníkov, ktorí do Vysokých Tatier prídu, aby sa zapisovali do knihy vychádzok a túr.

„Takto budeme mať možnosť rýchlo zistiť, koľko ľudí sa nám v danej potenciálne ohrozenej lokalite nachádza, vďaka tomu ich budeme môcť čo najrýchlejšie evakuovať,“ doplnil Šproch.

Riziko vzniku požiarov je oveľa vyššie od pamätnej víchrice v roku 2004. Najväčší sa rozhorel v lete 2005, kedy zasiahol 230 hektárov lesa od Tatranskej Polianky až po Nový Smokovec. Odvtedy každoročne hasiči zaznamenali viaceré požiare väčšieho či menšieho rozsahu na území TANAPu.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Pravidlo, o ktorom mnohí nevedeli

ŠL TANAPu zasa potvrdili, že lesníci majú počas víkendov protipožiarnej hliadky, ktoré mapujú situáciu v ich rajóne. „Tieto informácie určite nie sú dôvodom na paniku, naším záujmom je urobiť však všetky možné opatrenia, ako sa vzniku požiaru vyvarovať,“ konštatoval na záver Mokoš.

Preventívne opatrenia by však mali urobiť aj urbárne spolky a súkromní vlastníci pozemkov. Majitelia objektov na území TANAPu i v intraviláne mesta by mali dbať na pravidlo, že do vzdialenosti 30 metrov by nemali mať skládku dreva ani haluziny.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM