Peter Handzuš Rôzne

Sacharidy sa pod obezitu podpisujú oveľa menej ako tuky

Význam sacharidov pri rozvoji obezity je v porovnaní s tukmi podstatne menší. Sacharidy majú totiž nižší obsah (hustotu) energie než majú tuky.

„Pri vyššom príjme sacharidov dochádza k aktivácii sympatického nervového systému a následne k adaptačnému zvýšeniu ich spaľovania. Vďaka tomu sa zvyšuje energetický výdaj,“ vysvetlil odborník na zdravú výživu, stravovanie a životosprávu Peter Minárik.

Výsledky niektorých štúdií podľa jeho slov poukazujú na to, že predovšetkým jednoduché cukry, najmä fruktóza a sacharóza, stimulujú sympatický nervový systém a zvyšujú energetický výdaj. „Tento jav je však závislý od množstva skonzumovaného cukru. Pri dlhodobom nadmernom príjme sacharidov, predovšetkým jednoduchých cukrov, sa nadbytočný cukor v tele najmä vplyvom tvorby hormónu inzulínu mení na zásobný tuk,“ upozornil.

Neexistujú jasné dôkazy o tom, že by vysoký príjem cukrov predstavoval pri priberaní telesnej hmotnosti väčší význam než príjem škrobu. Znižovanie telesnej hmotnosti, takisto ako jej udržiavanie je možné aj pri vyššom dennom príjme sacharidov, ako aj pri vyššom dennom príjme jednoduchých cukrov v porovnaní s diétami s nižším príjmom celkových sacharidov i jednoduchých cukrov.

„Inštitúcie v niektorých krajinách odporúčajú, aby denný príjem pridaných cukrov bol nižší než desať percent z celodenného energetického príjmu, čo pre dospelého ľahko fyzicky pracujúceho človeka predstavuje obvykle 50 až 60 gramov pridaného cukru denne,“ priblížil Minárik. Takéto odporúčanie má napríklad aj česká Společnost pro výživu. V iných krajinách takýto limitovaný príjem neradia. „Každopádne sa odporúča, aby príjem jednoduchých pridaných cukrov zodpovedal objektívnym nutričným potrebám v rámci primeranej a vyváženej stravy,“ zhrnul.

Vedci a odborníci sa často zaoberajú rolou sacharidov v strave. Ich funkcia je oblasťou verejného záujmu a mnohé výskumy zisťujú, či sú cukry príčinou niektorých chorôb. Spájajú ich s ochoreniami srdca, cukrovky a zvýšenou telesnou hmotnosťou. V roku 2010 hovorila väčšina nutričných odborníkov o škodlivosti cukru a odporúčala ich obmedzovanie. Neskôr Európsky úrad pre bezpečnosť poukázal na nepresvedčivé dôkazy pri skúmaní úlohy sacharidov. Zistilo sa, že váha a prípadne choroby súvisia skôr s celkovým stravovaním.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM