Monika Vengrínová Krimi

Baki Sadiki sa nevzdáva: Bude sa musieť súdny proces zopakovať?

Albánec Baki Sadiki, ktorý sa na našom území mal spolu s ďalšími osobami dopustiť rozsiahlej drogovej trestnej činnosti nie je s rozsudkom spokojný. Okresný súd v Prešove sa tak zaoberá jeho žiadosťou o opätovné prerokovanie tejto trestnej veci.

Ilustračný obrázok k článku Baki Sadiki sa nevzdáva: Bude sa musieť súdny proces zopakovať?
Zdroj: TASR

Ešte v júni 2011 uznal Okresný súd v Prešove Sadikiho za vinného a uložil mu trest odňatia slobody na 22 rokov. V septembri toho istého roka verdikt potvrdil aj prešovský odvolací Krajský súd. Obžalovaný sa však v čase hlavného pojednávania zdržiaval na neznámom mieste, preto pojednávanie voči nemu bolo vedené ako voči ušlému. To je dôvod Sadikiho odvolania sa proti rozsudku.

Súd rozhoduje o tom, či k opätovanému prerokovaniu napokon dôjde

„V súčasnosti súd zabezpečuje príslušné dokumenty týkajúce sa rozhodnutia kosovského súdu, aby zistil, za akých podmienok bola táto osoba vydaná na Slovensko a či súčasťou rozhodnutia nie sú aj nejaké výhrady kosovskej strany. Po doručení týchto rozhodnutí a ich preklade sa bude rozhodovať o tom, či sú splnené zákonné podmienky na opätované prerokovanie tejto trestnej veci,“ nechal sa počuť hovorca prešovských súdov Michal Drimák.

Ak tieto podmienky budú splnené, rozhodnutie o uložení pôvodného trestu bude zrušené a súd bude pokračovať v konaní na základe pôvodnej obžaloby. Hovorca doplnil, že ak sa bude proces opakovať, bude súd znovu rozhodovať aj o väzbe.

Na Slovensko pašoval heroín v topánkach

Sadiki spolu s ďalšími dvomi komplicmi mal v rokoch 2007 až 2008 zabezpečovať dovoz a distribúciu heroínu z Turecka. Minimálne šesťkrát mala na Slovensko prísť zásielka drog ukrytých v obuvi, časť z nej mala zostať na našom území a zvyšok prevážaný do zahraničia.

Albánca však vypátral Interpol a v októbri minulého roka ho na území Kosova zatkli jednotky OSN. Rozhodnutie o jeho vydaní na Slovensko potvrdil 20. decembra 2012 Najvyšší súd Kosova a následne ho 28. decembra previezli vládnym špeciálom na Slovensko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM