Peter Handzuš Rôzne

SaS rokovala v Tatrách

Strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá je dnes na programovej konferencii v Tatrách, je prekvapená z odmietavého postoja premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) k ich pozmeňujúcemu návrhu ohľadom eurovalu.

„Prekvapuje nás také rýchle zamietnutie, aj to, že to išlo cez médiá, nerozumieme celkom dôvodom, ale snáď sa to dozvieme,“ konštatoval predseda strany Richard Sulík.

Premiérka odmietla návrh na riešenie eurovalu, ktorý prezentovali tento štvrtok (6.10.) predstavitelia koaličnej SaS. Šéfke vládneho kabinetu sa nepozdáva, že liberáli podmieňujú svoj súhlas odmietnutím trvalého eurovalu (ESM) a ani právo veta, ktorým by mohli parlamentné strany blokovať pôžičky v rámci stabilizačného mechanizmu. Informoval o tom v piatok (7.10.) spravodajský portál sme.sk.

„Médiá uverejnili zamietavé stanovisko premiérky hlavne k tej politickej deklarácii štátov, ktoré mali iba vziať na vedomie pozíciu SR, že v prípade, že Slovensko sa nebude chcieť zúčastniť na konkrétnom programe finančnej pomoci, tak ostatné krajiny nás zbavia povinnosti na takomto programe sa zúčastniť,“ priblížil predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár. Podľa neho to bol doslovný text, ktorý koalícia odsúhlasila a navrhla ho premiérka. „Budeme sa tešiť na nastávajúcu Koaličnú radu, že sa dozvieme dôvody, prečo sa tento text zrazu označil za nevyrokovateľný. Znovu opakujem, bol to text, ktorý pripravila pani premiérka,“ zdôraznil Kollár.

V prípade, že na pondelkovom (10.10.) zasadnutí Koaličnej rady nedôjde k dohode, SaS bude hlasovať proti eurovalu. „Keď je hlavným argumentom to, že Slovensko zablokuje zvyšných 16 krajín, tak nájdime v tomto prípade mechanizmus, ako tieto krajiny neblokovať a zároveň ako zabrániť odlivu slovenských peňazí. To sme chceli cez komisiu, je to mimochodom riešenie, ktoré zvolilo Nemecko,“ vysvetlil Sulík. To malo byť podľa neho riešenie pre prvý euroval (EFSF).

„Ten, druhý euroval (ESM), trvalý, ktorý je ďaleko viac nebezpečnejší a drahší, kde musí Slovensko v hotovosti zaplatiť vyše 600 miliónov eur, tak ten sme chceli spoločne odmietnuť, pretože tam neplatí, že Slovensko zablokuje ostatné krajiny,“ dodal Sulík. V prípade, že takáto dohoda nemá byť prijatá, SaS bude podľa neho hlasovať proti. Strana je však ochotná ešte rokovať a diskutovať a hľadať spoločné riešenie.

„Budeme rokovať a možno nájdeme riešenie, v niektorých bodoch sme pripravení ustúpiť,“ upozornil Sulík. Nie však v súvislosti s návrhom o práve veta. „V pondelok podľa mojich informácií bude Koaličná rada, tam ideme hľadať dohodu, pokiaľ bude platiť, že tie podstatné body budú odmietnuté, tak platí naše stanovisko, že euroval nepodporíme,“ uzavrel Sulík. O tom, čo bude nasledovať v prípade neschválenia eurovalu, však polemizovať nechce.

Text + Foto. TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM