Monika Vengrínová Rôzne

Sasanka či Prior na Francisciho... Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Poprade

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné, alebo jedinečné. Koľko z našich rodičov si do dnes dá stretnutie pri partiovke, či rybe? Popradské obchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Sasanka či Prior na Francisciho... Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Poprade
Zdroj: TASR

Dnes sa už obchody v centre Popradu menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam práve nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú dodnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou.

Prior

Nákupné centrá za socializmu prakticky neexistovali. Nakupovalo sa v obchodoch v centre mesta. Výnimku snáď tvoril len starý Prior na Francisciho ulici. Tu sa stretávali Popradčania na nákupoch. Išlo o prvý obchodný dom v Poprade a nakúpili ste tam snáď všetko. Od potravín cez oblečenie, hračky či obuv. Po jeho zatvorení a otvorení nového Prioru na námestí (terajšie OC Forum), v ňom vznikol klub mladých C-klub (C-čko).

Mliečny bar

Rarita, ktorá k nám dorazila tesne pred revolúciou. Na zákazníkov Mliečneho baru čakali dobroty ako mliečne koktejly, vtáčie mlieko, kakao, či pudingy. V tom čase išlo o vychýrené miesto v Poprade na Nám. sv. Egídia približne v priestoroch dnešných obchodov, pod bytovým domom Centrum.

Sasanka a partiovky

Obliecť a obuť sa bolo treba vždy. Jediným obchodom, ktorý slúžil výlučne na nákup kvalitného textilu, bol v časoch socializmu Dom odevov Sasanka. Nachádzal sa v priestoroch, v ktorých dnes nájdeme centrum Eterna na popradskom námestí. Tí, ktorým nevadili nejaké tie chybičky krásy na oblečení a chceli nakúpiť za naozaj rozumné ceny, vyhľadávali obchody zvané Partiovky. Tie ponúkali nové topánky, či rifle, ktoré boli určitým spôsobom poškodené, ale za cenu, ktorá sa nedala odmietnuť.

Ryba

Ryba bola priam legendárna, jej vôňa ostala v pamäti mnohým dodnes. Nachádzala sa prakticky v každom slovenskom meste a bola miestom stretnutí nielen študentov, ale i robotníkov, či úradníkov. Jednoducho, návšteva Ryby bola hotovou spoločenskou udalosťou. Rybacie šaláty, tresky v majonéze, či údené ryby a polievky. Na rozhovor pri dobrom rybacom obede s vychladeným pivkom sa čas našiel vždy.

Limba, krčma v Redute i prvá pizzerka

Okrem toho sa v Poprade miestom nákupov, stretnutí a príjemných posedení stali i ďalšie vychýrené miesta. Napríklad vo vtedajšej Dukle, ktorá sa dnes volá Reduta, sa v klasickej krčme čapovalo zo suda a zhruba v 60.tych rokoch išlo o skutočne legendárny podnik, ktorý bol až do 80.tych rokov centrom diania.

Okolo roku 1988 bola na Ul. 1.mája, oproti Astorii tiež otvorená prvá pizzeria, čo bolo skutočnou novinkou. Legendárnymi boli i potraviny Biely dom, krčma Alfonz, či reštaurácia na vyššej úrovni v Družbe, dnešnom Onyxe. No a gazdinky sa stretávali i v klasickom zelovoci, ktorý sa nachádzal napríklad v nákupnom stredisku Limba, vo Výkriku, na Luníku, či v Astre.

Môže vás zaujímať:

Nárečie v okolí Popradu skrýva naozaj krásne výrazy: Priznajte farbu, rozumiete vôbec týmto slovám? :)

Ako oslovíte súcu dievku z Kravian, vážení Tatranskojavo­rinčania? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM