Webnoviny - Rôzne

SDKÚ-DS si myslela, že v komunálnych voľbách dopadne lepšie

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal SvítokBRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – SDKÚ-DS si myslela, že v komunálnych voľbách dopadne lepšie. „Nie je to víťazstvo, očakávali sme viac,“ povedal v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 podpredseda parlamentu aj strany Milan Hort. Potešila ho však vyššia volebná účasť ako pred štyrmi rokmi. Voliči sa napríklad v Bratislave rozhodli pre Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) pred pravicovou kandidátkou Magdalénou Vášáryovou. Ako tvrdí Hort, dlho im trvalo dohodnúť sa na kandidátovi, nemálo hlasov podľa jeho slov zobral Vášáryovej aj Ján Budaj. Za úspech však považuje fakt, že v deviatich bratislavských mestských častiach majú svojich starostov.

Strana Smer-SD je podľa slov jej šéfa Roberta Fica spokojná s voľbami, obzvlášť vyzdvihol úspech v Bratislave, Košiciach a Trnave. „Žiadne bašty neexistujú, sú len dobrí a zlí kandidáti,“ tvrdí. Pred štyrmi rokmi podporovala strana 760 primátorov a starostov, teraz je ich vyše tisíc, v mestách majú 74 primátorov. V krajských mestách, ako sú Trnava, Banská Bystrica, Žilina či Trenčín, má Smer väčšinu v mestskom zastupiteľstve. V Petržalke sa musel Ftáčnik štyri roky vyrovnávať s väčšinou v zastupiteľstve, inak to nebude ani v mestskom parlamente. Jeho výhru označil Fico za „obrovský úspech Smeru“, no dodal, že táto voľba je dobrá pre celé mesto.

Nezávislí a Smer v komunálnych voľbách porazili pravicu

Dzurinda priznal víťazstvo stredoľavých strán vo voľbách Predseda parlamentného výboru pre regióny Pavol Hladký z SaS vysvetlil, že jeho strana nemá s čím porovnávať, lebo pred štyrmi rokmi ešte neexistovala a i keď Sloboda a Solidarita vlastného primátora nemá, sú ich kandidáti súčasťou niektorých víťazných koalícií na Orave či Liptove. „Novú skúsenosť“ Hladký zhodnotil pozitívne.

KDH je zase spokojné, že voľby dokázali, že patria medzi tri najsilnejšie strany v komunálnej politike. KDH má vlastného primátora v Trnave, kde vládlo aj doteraz. V Banskej Bystrici zvíťazil nezávislý kandidát, ktorého podporovalo aj KDH. Člen predsedníctva KDH a sekretár pre región Peter Bobula tvrdí, že „na úrovni krajských miest KDH zachraňovalo česť koalície“. Dodal však, že komunálna politika nie je o stranách, ale o osobnostiach. Tento fakt prisvedčil aj minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). V Košiciach totiž zvíťazil Richard Raši, ktorého podporoval Most spolu so Smerom. V komunálnej politike sú podľa Simona „úplne iné vzťahy ako vo veľkej politike“. Dokazuje to aj fakt, že SMK s Mostom na celoslovenskej úrovni spoluprácu odmieta, no v komunálnych voľbách boli schopní sa dohodnúť. Kandidáti Mostu sa uchádzali o priazeň nielen na juhu, ale aj na severe a východe Slovenska. Za obrovský úspech považuje aj táto strana víťazstvo Gogolu, no nie vždy dosiahli výsledok, aký by si želali. Nadpriemerne dopadli v Banskobystrickom a Košickom kraji, slabší výsledok dosiahli v Nitre a celkom dobrý v Bratislave, kde sa kandidáti s ich podporou umiestnili podľa Simonových slov veľmi dobre. Strana postavila 563 kandidátov, úspešná bola takmer polovica.

Prvý podpredseda SNS Andrej Danko dodal, že je hrdý na koalíciu v Nitre, kde podľa jeho slov ochránili národný záujem. V prípade Bratislavy zas Danko tvrdí, že vznikla vyváženosť pravice a ľavice.

Hort upozornil aj na kupovanie hlasov a iné nekalé praktiky, na ktoré upozorňovali napríklad v Levoči. Bobula tiež tvrdí, že hľadajú riešenie nekalých praktík, aj ministerstvo vnútra podľa neho pripravuje zákon. Zároveň volá po zjednotení legislatívy. Danko ako bývalý predseda Ústrednej volebnej komisie pre komunálne voľby potvrdil, že chýbajú jasné pravidlá.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM