Martin Sýkora Správy Správy

Šéfovia horských sídel vyzvali novú vládu: Máme problémy, pomôžte nám ich riešiť

Starostovia a primátori miest a obcí s nadmorskou výškou nad 600 metrov necítia takú podporu, akú by si podľa nich zaslúžili.

Ilustračný obrázok k článku Šéfovia horských sídel vyzvali novú vládu: Máme problémy, pomôžte nám ich riešiť
Zdroj: TASR

Zástupcovia Asociácie horských sídel Slovenska (AHSS) sa zišli vo Vyšných Ružbachoch. Uskutočnené stretnutie má upozorniť novú vládu na problémy, ktoré trápia horské sídla. „Našou úlohou je stále pripomínať, obhajovať a presadzovať potreby horských sídel. Mnohé zákony neberú do úvahy špecifickosť tohto územia a či už je to zákon o dani z nehnuteľností, zákon o obecnom zriadení, alebo zákon o ochrane prírody a krajiny,“ konštatoval Ján Mokoš, predseda AHSS, ktorý je zároveň aj primátorom mesta Vysoké Tatry.

Predstavitelia miest a obcí, ktorých nadmorská výška je viac ako 600 metrov nad morom riešia podobné problémy, a to bol aj dôvod prečo sa spojili do jednej organizácie. „Ako sa hovorí, je to boj na dlhé trate. Možno sa niekomu bude zdať, že prešľapujeme na mieste, ale toto sú problémy, ktoré sa roky neriešili, tak nečakajme, že sa zmenia šibnutím zázračného prútika. Hovorili sme o potrebe vytvorenia centier pomoci lazníckemu osídleniu, nadbytočnej byrokracii, ktorá zaťažuje najmä malé samosprávy. Obyvateľov týchto oblastí trápia aj každodenné problémy, ako je napríklad prevádzkovanie miestnej verejnej dopravy a s tým súvisiaci nedostatok spojov počas dňa,“ konkretizuje Mokoš.

Na pretrase boli aj tradičné témy ako šelmy žijúce vo voľnej prírode, ktoré sú pravidelnými návštevníkmi v intraviláne miest a obcí, ale aj hľadanie konsenzu medzi ochranou prírody a trvalo udržateľným rozvojom.

AHSS vznikla v roku 2003 ako záujmové združenie právnických osôb. Zakladajúcimi členmi boli obce: Bystrá. Demänovská dolina, Donovaly Hrabušice, Vysoké Tatry a Zuberec. O dva roky si ich činnosť všimli aj medzinárodné štruktúry. Európska AEM vyzvala AHSS k členstvu, na jej podnet sa v októbri 2005 uskutočnila na Štrbskom Plese medzinárodná konferencia k problematike horských sídiel. V jej rámci bola podpísaná aj zmluva o spolupráci s podobnou organizáciou v Poľsku. Dnes má AHSS 118 členov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM