Slavo Petrus Hokej

Šéftréner mládežníckych hokejových družstiev Jozef Frühauf: Naši chlapci to majú v hlave zrovnané, chcú víťaziť

Mládežnícky hokej v Poprade má našliapnuté k skvelým výkonom. Výborne sa darí všetkým družstvám. Tie má pod palcom ich šéftréner Jozef Frühauf, ktorý o aktuálnej situácii v popradskom mládežníckom hokeji čo to prezradil.

Ilustračný obrázok k článku Šéftréner mládežníckych hokejových družstiev Jozef Frühauf: Naši chlapci to majú v hlave zrovnané, chcú víťaziť
Zdroj: Dnes24.sk

Chlapci narodení v rokoch 1997 až 1998 sa pred dvomi rokmi v kategórii starších žiakov stali majstrami Slovenska a ich nasledovníci vybojovali v minulom roku striebro. Obidva tieto ročníky sa stretli v jednom drese, v družstve dorastu, ktoré je po odohraní 44 zápasov extraligy dorastu na 2. mieste za vedúcim Ružinovom. K týmto výkonom je treba spomenúť aj aktuálne 1. miesto deviatakov a 1. miesto ôsmakov v regióne východ.

Hlavne nad tréningovým procesom a chodom všetkých mládežníckych družstiev HK Poprad drží patronát šéftréner mládeže Jozef Frühauf, ktorý okrem funkcie šéftrénera spolu so svojim asistentom Danielom Michlíkom trénuje dorast. Družstvu dorastu sa v aktuálnej sezóne darí aj napriek odchodu najlepších hráčov po zisku majstrovského titulu vtedajších deviatakov.

Chlapci sú šikovní a ľahko trénovateľní

„Odišla nám kompletná prvá päťka. Heldák je v Slávii, Hrehorčák v Třinci, Danielčák vo Vítkoviciach a Bodák odišiel do projektu osemnástky. Trochu sa znížila kvalita, ale tí chlapci, ktorí v družstve zostali, sú veľmi ľahko trénovateľní, lebo chcú. Dobre sa s nimi robí, ale nie so všetkými, aby som ich neprechválil. Doplnili nás chlapci, ktorí boli v minulom roku strieborní. Je tam veľa šikovných chlapcov a je hlavne na nich, ako využili svoj potenciál,“ povedal popradský tréner, ktorý v minulosti viedol slovenské mládežnícke reprezentácie.

Počas roka sa pravidelne koná niekoľko stretnutí najlepších hráčov konkrétneho ročníka, ich klubových trénerov a reprezentačných trénerov rôznych vekových výberov. Chlapci na zrazoch hrajú medzi sebou a počas celého roka je sledovaná ich výkonnosť v kluboch. Na základe tohto, reprezentační tréneri nominujú hráčov na jednotlivé reprezentačné ak­cie.

Spätne do klubov dostávajú hodnotenia jednotlivých hráčov z akcie. „Z nášho klubu sa do výberu dorastu dostali útočníci Martančík, Bjalončík a obranca Krempaský, to sú ročníky 1998 a zo starších je to Michalko a Lindemann. V družstve máme veľmi šikovných hráčov, o čom svedčia aj nominácie spomenutých hráčov. „Kabína“ v našom tíme funguje a medzi hráčmi je vidieť zdravú rivalitu. Dá sa s nimi rozprávať, v hlavách to majú zrovnané, menší problém je v rodičoch, ktorí by chceli všetko urýchliť,“ prezradil o svojich zverencoch Frühauf.

Od hokeja odrádza finančná náročnosť

Mládežnícky šport na Slovensku, hokej nevynímajúc, sa borí s problémom nedostatku športovcov hlavne po skončení základnej školy. Skúsenosti s prechodom hráčov zo žiackeho družstva k dorastencom má aj J. Frühauf: „K prvej selekcii príde v družstve dorastu. V poslednom ročníku základnej školy je vyše 50 hráčov. Tí najslabší odídu sami a v podstate v priebehu sezóny sa to vyselektuje. Momentálne s počtom hráčom problémy nemáme. Dokonca niektorí naši hráči sú na hosťovaní v Sp. N. Vsi, Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši. Títo hráči trénujú s nami, ale ich výkonnosť ešte nie je taká, aby hrali u nás. Na hosťovaní pravidelne hrávajú zápasy a my ich sledujeme. Ak ich výkonnosť bude v budúcom roku na extraligu dorastu, tak budú zaradení do nášho kádra. Horšie je to v našom družstve juniorov. Výpadok hráčov sme zaznamenali v ročníkoch 1995 a 1996, čo sú v juniorke momentálne nosné ročníky. Preto sme túto sezónu pokryli hráčmi z hosťovania.“ Problém v juniorke by mala vyriešiť budúca sezóna, kde z kádra dorastu preradia k juniorom až 14 hráčov.

Celkovo je v Poprade, aj vďaka spolupráci s mestom, kde sa rozbehol projekt korčuľovania detí z materských škôl, detí v hokejovej prípravke dosť. Samozrejme, že po skončení prípravky príde skok. Finančná náročnosť na vybavenie plus oddielový príspevok nástupom dieťaťa do hokejovej triedy veľa rodičov od hokeja odradí. „Ide o dosť veľa peňazí, ktorými prispievajú rodičia. Zoberte si len takú hokejku. Chlapci potrebujú na sezónu niekoľko hokejok a jedna z kategórie lacnejších stojí od 100 do 250 eur. Pripočítajte k tomu korčule, výstroj a nejaké peniaze na vycestovanie na celý víkend, tak vám vyjde suma, ktorú si sociálne slabšie rodiny nemôžu dovoliť,“ skonštatoval Jozef Frühauf .

Z extraligistov tréneri

Ďalší skok kedy mladí chlapci končia s hokejom je vek, keď končia v juniorke. „Skúsenosti, ktoré za 10 rokov získali by mali odovzdať v seniorskom tíme, avšak v Poprade nie je vysoká škola a niektorí chlapci, ktorí nepokračujú v štúdiu v inom slovenskom meste si hľadajú zamestnanie,“ dodal J. Frühauf, ktorý v popradskom klube pracuje tretí rok. Predtým funkciu šéftrénera HK Poprad vykonával Július Pénzeš, ktorý prijal angažmán v Kazachstane. Za ním sa vybral ďalší skúsený mládežnícky tréner Ján Šimko, ktorý je v kazašskom družstve trénerom mládeže.

Asistentom Jozefa Frühaufa je Daniel Michlik, na adresu Michlíka Frühauf povedal: „Jednou z mojich úloh je aj výchova trénerov. Dano je perspektívny káder, môže byť z neho dobrý tréner, žiaľ finančné možnosti klubu nie sú také, aby skončil pracovný pomer v štátnej službe, kde je momentálne zamestnaný a dal sa na profesionálnu trénerskú kariéru. Odišiel nám aj Fero Štolc, ktorý teraz trénuje v Rakúsku. Sú to mladí tréneri, majú malé deti a keď dostanú lepšiu ponuku, tak sa nečudujem, že od nás odídu.“ V Poprade myslia aj na budúcnosť a vychovávajú si trénerov z radov aktívnych hráčov. Ide o Radoslava Suchého, Arneho Krotáka, Štafana Fabiána, Ľuba Bartečka, Dana Brejčáka a ďalších. V klube čakajú, kedy ukončia hráčsku kariéru a veria, že potom to vrátia klubu a stanú sa z nich tréneri.

foto: Slavomír Petrus

Šéftréner mládežníckych hokejových družstiev Jozef Frühauf: Naši chlapci to majú
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM