Dominika Pacigová Rôzne

Sen s vôňou kávy: Majstrovské diela Vladimíra Koča - káva pohladí oko i dušu

Pripraviť dobrú kávu, ktorá poteší vzhľadom aj chuťou nemusí byť také jednoduché, ako na prvý pohľad vyzerá. V čom je ukryté čaro chutnej a kvalitnej kávy?

Ilustračný obrázok k článku Sen s vôňou kávy: Majstrovské diela Vladimíra Koča - káva pohladí oko i dušu
Zdroj: archív Vladimíra Koča

Vladimír Koč (26) vstúpil do kávového sveta s kamarátom Danielom. Všetok svoj čas venovali káve, čo sa im vyplatilo. Pred pár mesiacmi založili v Poprade akadémiu, kde si ľudia môžu osvojiť kreslenie mliečnou penou do kávy. Okrem akadémie sa venujú aj distribúcii talianskej značky kávy.

Okrajový záujem o kávu

O gastronómiu prejavoval záujem už po ukončení strednej školy. Postupne sa prepracoval k barmanstvu, popri ktorom si vyskúšal prácu s kávou len okrajovo. „Neskôr sa mi však naskytla príležitosť stať sa súčasťou nového konceptu, ktorý bol úzko spätý s kávou. Zo začiatku som to vnímal len ako prechodnú stanicu a neskôr som mal v pláne sa vrátiť späť ku drinkom. No časom som pochopil, že práve káva je to, čo ma napĺňa a baví,“ spomína na svoje kávové začiatky Koč.

S odstupom času sa začal o kávu zaujímať viac a viac. Čítal rôznu literatúru a nové nadobudnuté poznatky začal využívať v praxi. „Časom som pochopil, že káva je obrovská alchýmia a všetko s ňou ma fascinovalo. Prišiel som na to, že s kávou si začínam spájať svoju budúcnosť,“ uviedol mladý Popradčan, ktorému sa v tejto oblasti naskytli nové možnosti.

Absolvoval aj kurz zameraný na baristické zručnosti SCAE (Speciality Coffee Asociation of Europe). „Ten mi dal zase iný pohľad na kávu a uvedomil som si, že keď si myslíme, že už niečo vieme, tak sme ešte len na začiatku,“ pravdivo skonštatoval.

Zdroj: archív Vladimíra Koča

Pretekanie sa v disciplíne latte art

Vladimír chcel byť spätý s komunitou, ktorej je káva každodennou súčasťou. Začal chodiť na súťaže, kde si s ostatnými zmeriaval sily v disciplíne latte art. Týchto súťaží je na Slovensku niekoľko, sú určené pre širokú verejnosť. Špecifickou formou súťaženia sú Majstrovstvá Slovenska.

„Raz ročne sa stretávame na MSR, kde súťažiacich hodnotia rozhodcovia, ktorí sa zameriavajú nielen na vzory v cappuccinach, ale taktiež hodnotia profesionalitu, techniku a samotnú čistotu za kávovarom. Táto súťaž je na Slovensku najuznávanejšia, nakoľko víťaz postupuje na celosvetové finále,“ prezradil a dodal, že súťaž prebieha v podobe kreslenia vlastných vzorov, ktoré si súťažiaci pripravia vopred.

Vladimír Koč - všetko o káve 03/2017
10
Galéria
Zdroj: archív Vladimíra Koča

Akadémia v Poprade

Len pred pár mesiacmi bola v mestskej časti Popradu – vo Veľkej založená akadémia, kde sa zakladatelia Vladimír a Daniel momentálne zameriavajú na prípravu kurzov. „Zameriavame sa najmä na latté art či už v profesionálnej, alebo zážitkovej forme. Samozrejme nesmie zaostávať ani príprava samotného espressa, kde sa snažíme vzdelávať nielen naše prevádzky, ale každého, kto sa chce naučiť správne pripravovať kávu,“ v krátkosti opísal priebeh kurzov a doplnil, že by chceli akadémiu rozšíriť o malý obchodík s rôznymi produktmi.

Zdroj: archív Vladimíra Koča

Dôležité kritériá

Latté art môže pôsobiť veľmi jednoducho, ale v skutočnosti je potrebné dodržať kritériá, ktoré zohrávajú veľkú rolu pri kreslení obrázkov. „Dôležité je samotné espresso a druhým, veľmi dôležitým faktorom je mlieko, s ktorým musíme vedieť veľmi dobre narábať,“ uzavrel Koč.

Foto: archív Vladimíra Koča

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM