Peter Handzuš Rôzne

Separácia je potrebná, ale pridrahá

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vidí hlavné nedostatky v odpadovom hospodárstve a zhodnocovaní odpadov v nedostatku peňazí, ako aj technických kritériách.

Poukazuje preto na nedoriešenú zodpovednosť výrobcov za textilný a stavebný odpad i starý nábytok. „Pripomíname, že separovane sa musia zbierať aj použité prenosné batérie a akumulátory. V tejto komodite treba doriešiť jednoznačnú finančnú a organizačnú zodpovednosť výrobcov za zber odpadu tak, ako je to v prípade elektroodpadu,“ povedal pre TASR hovorca združenia Michal Kaliňák.

Konštatoval, že ekonomika separovaného zberu miest a obcí nie je vyrovnaná. „Náklady sa nerovnajú príjmom, čo má za následok niekoľko negatívnych dopadov. Separovaný zber momentálne predstavuje pre samosprávy ekonomickú záťaž,“ poukázal Kaliňák. Podľa štatistík sa na Slovensku separuje iba 20 percent z celkovej produkcie odpadov. Výrazná väčšina komunálneho odpadu tak končí na skládkach. „Výsledkom našich kalkulácií je preto aj záver, že separovaný zber je 4,5 krát drahší ako nakladanie so zmesovým komunálnym odpadom,“ doplnil.

Východiská pre riešenie problému vidí ZMOS vo výraznom zvýšení nárokovateľného príspevku pre mestá a obce, prípadne v autorizácii oprávnených organizácií, čo by znamenalo zriadenie optimálneho počtu takýchto subjektov. Tie by podporovali separovaný zber v mestách a obciach. Autorizácia by pritom mala definovať jasné kritériá oprávnených organizácií, ktoré plnia povinnosti povinných osôb.

„Uvedomujeme si, že separácia odpadov je potrebná a nevyhnutná. Jedným dychom pritom musíme konštatovať, že v dnešnej dobe aj neúmerne pridrahá. Preto je potrebné urýchlene hľadať východiska a efektívne riešenia,“ zhrnul Kaliňák.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM