Gymnázium Kukučínova Tlačové správy

Šesť bronzových plakiet vojvodu z Edinburghu pre starogymplákov

Program rozvoja mladých ľudí od 14 do 24 rokov The Duke of Edinburgh´s (DofE) má vo svete už viac ako 60-ročnú tradíciu.

Ilustračný obrázok k článku Šesť bronzových plakiet vojvodu z Edinburghu pre starogymplákov
Foto: Gymnázium Kukučínova

K nám na Slovensko sa dostal iba pred dvanástimi rokmi, ale jeho skutočný rozmach nastal až v roku 2014. Vtedy začali v školách, centrách voľného času a neziskových organizáciách vznikať licencované miestne centrá DofE, ktorých úlohou a cieľom bolo zapájať mládež do aktivít rozvíjajúcich ich schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život.

Pred rokom sa takýmto centrom stalo aj Gymnázium na Kukučínovej ulici v Poprade. A po roku už dozreli prvé plody aktivity učiteľov a húževnatosti jeho žiakov. Až šesť 15 až 18-ročných „starogymplákov“ si pred pár dňami prebralo bronzové plakety Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburgu. Bolo to ocenením ich šesť mesiacov trvajúcej snahy zlepšiť sa v rôznych oblastiach, dobrovoľníckej pomoci a absolvovanie záverečnej dobrodružnej expedície. Presne také sú totiž požiadavky tohto programu, ktorý plnia mládežníci vo viac ako 140 krajinách všetkých kontinentov.

Každý účastník si pod vedením svojho „mentora“ stanovuje vlastné ciele rozvoja svojej osobnosti. Môže si vybrať z rôznych oblastí – od talentu na umeleckú činnosť až po šport. Za šesť mesiacov musí byť jasný jeho kvalitatívny posun. Popri tom musí pracovať ako dobrovoľník v ním zvolenej oblasti. No a záverečnou bodkou je potom už spomínaná dobrodružná expedícia s nocľahom v prírode. Pre každého je to obrovská skúška jeho húževnatosti, vytrvalosti, odvahy, ale najmä schopnosti prekonávať predovšetkým samého seba.

Iste netreba zdôrazňovať, že dlhodobým plnením cieľov skvalitňujú mladí ľudia svoje praktické zručnosti, nadobúdajú spoločenskú zodpovednosť, zvyšujú svoje šance byť úspešnými v živote.

Šiesti študenti popradského Gymnázia na Kukučínovej ulici to pod vedením svojich učiteľov-mentorov zvládlo. V týchto dňoch sa už v škole začína druhý ročník. Šestica tohtoročných bronzových túži ísť o level vyššie – na striebornú medailu. Tú im zaistí zvládnutie dupľovaného 12-mesačného cyklu prekonávania vlastnej pohodlnosti, ochoty pomôcť iným a budovania odvahy pustiť sa do prekonávania stanovených prekážok. A je viac ako pravdepodobné, že nových adeptov DofE z radov žiakov bude ešte viac ako pri premiére. Aj vďaka takýmto projektom vyrastá na „starom gympli“ generácia sebavedomých mladých ľudí zodpovedných za seba i za svoje okolie. Generácia takých, ktorí si vedia stanoviť reálne ciele a potom ich dosiahnuť. Generácia úspešných.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM