Martin Sýkora Rôzne

Sezóna v Pieninách začne odomknutím Dunajca: Tešte sa aj na folklórne slávnosti

Začiatok sezóny v Červenom Kláštore a v Pieninskom národnom parku je naplánovaný na sobotu 22. apríla. Začne sa symbolickým odomknutím hladín rieky Dunajec.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna v Pieninách začne odomknutím Dunajca: Tešte sa aj na folklórne slávnosti
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Otvorenie už tento víkend

Pripravuje sa aj splav na pltiach z prístaviska Pod Lipami do Lesnice. V Kostole sv. Antona Pustovníka v Červenom Kláštore, ktorý je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky Kláštor kartuziánov, bude od 9:00 hod. prebiehať svätá omša. „Po nej sa môžu turisti tešiť z bohatého kultúrneho programu, z našich tradičných melódií, tancov, ale i miestnych kulinárskych špecialít,“ vymenovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš-Pieniny Erika Šalatová.

V nedeľu 30. apríla letnú sezónu otvoria aj na hrade v Starej Ľubovni. „Posledný aprílový deň začneme svätou omšou v hradnej kaplnke svätého Michala Archanjela. Program bude pokračovať na jednotlivých nádvoriach hradu vystúpením sokoliarov, šermiarov a tento deň našim návštevníkom spríjemní hradný šašo. V skanzene pod hradom Ľubovňa bude prebiehať remeselný trh a prezentácia zanikajúcich remesiel nášho regiónu,“ priblížila Šalatová. Turistov podľa nej poteší piknikový park v podhradí hradu Ľubovňa, nové výstavy i revitalizované expozície v priestoroch hra­du.

Zdroj: TASR

Rekordná uplynulá sezóna

V uplynulom roku zaznamenala OOCR Severný Spiš-Pieniny viacero rekordov. Jedným z nich je nárast jednodňových návštevníkov. „Presne je to 240 916, čo je o 26 % viac ako v roku 2015. Najviac ľudí pritom navštívilo Ľubovniansky hrad a skanzen, ide až o 185 556 náv­števníkov,“ uviedla výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Pre návštevníkov Zamaguria je od začiatku letnej sezóny pripravených viacero noviniek. „Aj tento rok chceme celému svetu ukázať, že sme vhodnou destináciou pre všetky vekové kategórie a pre ľudí s najrozmanitejšími záľubami. Preto sme pripravili niekoľko noviniek, napríklad kúpeľné kino na čerstvom vzduchu v Kúpeľoch v Červenom Kláštore,“ dodal marketingový pracovník kúpeľov Vladimír Šmída.

Foto: Martin Sýkora

Fólklórne slávnosti v júni

K Červenému Kláštoru už neoddeliteľne patria aj Zamagurské folklórne slávnosti. Organizátorom je Podtatranské osvetové stredisko, ktoré pripravuje už 41. ročník. Konať sa bude 16. – 18. júna v miestnych kúpeloch Smerdžonka.

„Ľudí určite zaujme koncert skupiny HEX, príde aj víťaz folklórnej súťaže RTVS – ZEM SPIEVA – foklórny súbor Urpín Banská Bystrica, návštevníci uvidia svadobné zvyky čepčenia z Východného Slovenska, ťahákom určite bude aj Ľudobá hudba Jána Berkyho Mrenicu a ľudový rozprávač Jožko Jožka,“ informovala Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM