Monika Vengrínová Rôzne

Sezónna uzávera v Tatrách sa končí: Prístupných bude viac ako 700 kilometrov turistických chodníkov

Po 227-ich dňoch sa končí sezónna uzávera, ktorá v zimných a jarných mesiacoch zneprístupnila tridsaťsedem úsekov turistických chodníkov i najvyššie sedlá a vrcholy v Tatranskom národnom parku. Od 16.júna bude milovníkom vysokohorskej turistiky opäť sprístupnených viac ako 700 kilometrov chodníkov

Ilustračný obrázok k článku Sezónna uzávera v Tatrách sa končí: Prístupných bude viac ako 700 kilometrov turistických chodníkov
Zdroj: Dnes24.sk

Od budúceho pondelka tak všetky značkované turistické chodníky vo Vysokých Tatrách, v Západných Tatrách a v oblasti Spišskej Magury západ, ako i Symbolického cintorína pod Ostrvou, ktoré boli väčšinu roka uzatvorené, opäť sprístupnia. Priechodná by mali byť aj väčšia časť Štátnych lesov NAPAPu, ktoré postihla májová víchrica, potrebné je však ešte stále odstrániť tisíce kmeňov stromov.

„Budeme sa snažiť, aby ešte pred otvorením letnej turistickej sezóny boli chodníky priechodné aj vo vysokohorskom prostredí. Nie je však v silách Štátnych lesov TANAPu spriechodniť tie úseky turistických chodníkov, ktoré vedú inými, ako štátnymi pozemkami, pretože kalamitu tu spracúvajú vlastníci tunajších lesov a nie naša organizácia. Do 15.júna však nebude všetko spriechodnené ani na pozemkoch v našej správe,“ informoval Marián Šturcel, hovorca Štátnych lesov TANAPu.

Dôvodom je množstvo kalamitného dreva nielen na chodníku, ale aj v okolitých lesných porastoch, ktoré je kvôli bezpečnosti turistov nevyhnutné spracovať. Približne do polovice letnej turistickej sezóny tak nebude priechodný úsek červeno značeného turistického chodníka vedúceho od horárne pod Bielou skalou na Bielu skalu. S celoročnou uzáverou by mali turisti počítať aj na žlto značenom chodníku v úseku Zuberec – Pálenica. „Následky účinkov víchrice a vody v súčasnosti postupne pomáhame odstraňovať na všetkých turistických chodníkoch v pásme lesa v celom území Tatranského národného parku. Turistov a návštevníkov však aj naďalej žiadame z dôvodu ich vlastnej bezpečnosti o rešpektovanie prípadných usmernení a zákazov a o trpezlivosť,“ uviedol Šturcel.

Aj v tohtoročnej letnej turistickej sezóne zostávajú pre turistov uzatvorené Belianske Tatry. V tejto časti zákonom chráneného územia je prístupná len Monkova dolina. Okrem náučnej zelenej trasy vedie dolinou zo Širokého sedla do Ždiaru aj červeno značkovaná časť Tatranskej magistrály. Naďalej uzatvorený bude zeleno značkovaný turistický chodník vedúci z Juráňovej doliny od Umrlého sedla cez sedlo Príslop a vrchol Bobrovca do Bobroveckého sedla a červeno značkovaný chodník tiahnuci sa Tomanovou dolinou do Tomanového sedla. „S ohľadom na ochranu prírody sa v tomto roku so sprístupnením v minulosti značkovaných turistických trás neuvažuje,“ dodal hovorca.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM