Webnoviny - Iné športy

Siedme zlato pre kulturistku Purdjakovú

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková MEXICO CITY 4. októbra (WEBNOVINY) – Slovenská reprezentantka Jana Purdjaková získala na 28. majstrovstvách sveta žien v kulturistike, fitnes a body fitnes v Mexico City už svoj siedmy titul majsterky sveta. Jana Purdjaková vyhrala svetový šampionát premiérovo už v roku 2000 vo Varšave, a potom trikrát za sebou v Santa Susanne (2003, 2004, 2005), v roku 2006 skončila druhá a ďalšie dve prvenstvá pridala v rokoch 2007 a 2008. Vlani MS vynechala, lebo štartovala na ME v Bratislave (1. miesto) a Svetových hrách v neolympijských športoch v Kao-Hsiungu na Taiwane (1. miesto). MS v Mexico City boli jej jediným tohtoročným vrcholom. Tridsaťštyriročná Popradčanka reprezentujúca farby VŠC Dukla Banská Bystrica triumfovala v kategórii do 55 kg a okrem toho získala aj titul absolútnej svetovej šampiónky. Za Purdjakovou skončila Ruska Oľga Puzanovová, bronz putoval do Talianska zásluhou Rosy Trigilovej. Celkovo je to ôsme slovenské zlato z MS žien v kulturistike, jeden titul získala v roku 1990 Zuzana Kořínková.

„Purdjaková dosiahla ďalší super výsledok. V porovnaní s kvalifikačnou súťažou v Šuranoch sa výrazne zlepšila, stopercentne zvládla odvodňovanie organizmu a forma jej prišla v pravý čas. Mimoriadne cenný je aj jej titul absolútnej šampiónky, nestáva sa totiž často, že víťazka ľahšej kategórie zdolá víťazku ťažšej,“ komentoval pre agentúru SITA Purdjakovej siedme zlato šéftréner Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja (SAKFST) Milan Čížek.

Slovenky si v Mexico City vybojovali ešte ďalšie dve medaily V klasickom fitnes do 163 cm získala Anna Mozolániová bronz. Žilinská fitneska, majsterka Európy z roku 2007, stála na stupňoch víťazov na MS už tretí raz v rade – v roku 2008 brala striebro, vlani a tento rok bronz. Tretiu priečku z MS 2009 v Come obhájila aj Jana Kolbaská v body fitnes do 158 cm. Monike Korbovej sa nepodarilo zopakovať minuloročný výsledok a z druhej priečky v body fitnes do 168 cm klesla tentoraz na štvrtú. Do 6-členného finále sa zo Sloveniek neprebojovala iba debutantka Ivana Molnárová v body fitnes do 163 cm.Prehľad slovenských majsteriek sveta v kulturistike:

1990: Zuzana Kořínková 2000: Jana Purdjaková (do 57 kg) 2003: Jana Purdjaková (do 57 kg) 2004: Jana Purdjaková (do 57 kg) 2005: Jana Purdjaková (do 57 kg) 2007: Jana Purdjaková (do 55 kg) 2008: Jana Purdjaková (do 55 kg) 2010: Jana Purdjaková (do 55 kg)

„Kolbaská potvrdila svoj talent. Oproti vlaňajšku sa výrazne zlepšila a ostáva naďalej našou veľkou nádejou do budúcnosti. Mozolániová mala vo finále najlepšiu postavu, bronzom potvrdila, že dlhodobo patrí k svetovej špičke. Korbovej zemiaková medaila je do istej miery sklamaním, ale tiež má veľký potenciál výkonnostne napredovať,“ sumarizoval výkony Sloveniek Milan Čížek.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM