Peter Handzuš Rôzne

Silnému vetru podľahlo ďalších 7000 stromov

Na území Tatranského národného parku (TANAPu) v priebehu minulého týždňa podľahlo silnému vetru viac ako 7000 stromov.

„Najhoršia situácia je v ochrannom obvode Podbanské, kde náporu vetra neodolali približne štyri tisícky stromov a v ochrannom obvode Štrbské Pleso, kde si lesníci budú musieť poradiť so spracovaním viac ako 1300 polámaných a vyvrátených stromov,“ priblížil situáciu námestník riaditeľa Štátnych lesov (ŠL) TANAPu Pavol Fabian.
Značkované turistické chodníky v TANAPe zostali po vyčíňaní vetra na mnohých úsekoch zvalené, preto sa pre turistov stali ťažko priechodné. Prekážku vytvorili tak suché stromy, ako aj nahnité a vyvrátené stromy z plytkej, vodou rozmočenej pôdy. Podľa vedúceho Strediska terénnych služieb (STS) ŠL TANAPu Dominika Michalíka na spriechodnení zavalených úsekov turistických chodníkov pracujú vlastníci pozemkov, pracovníci jednotlivých ochranných obvodov ŠL TANAPu a STS ŠL TANAPu nepretržite.
ŠL TANAPu upozorňujú turistov na možnosť padania častí stromov na chodníky už pri slabšom vetre, a preto odporúčajú vo veternom počasí prechádzať týmito úsekmi so zvýšenou opatrnosťou.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM