Slávka Kellová Iné športy

Silní muži aj krásne ženy: Športová smršť v obrazoch...

Štrbská športová smršť opäť strhla všetkých športovcov, ktorí zavítali na Štrbské Pleso a rozhodli sa zapojiť do športových disciplín, ktoré pre nich pripravili mladí organizátori z obce Štrba. Pozornosť upútali silní muži, krásne ženy, bohatý spriev

Obec Štrba a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry zorganizovali športové podujatie Štrbská športová smršť, ktoré aj napriek nepriaznivému počasiu prilákalo do Štrby množstvo ľudí. Každý fanúšik športu si mohol nájsť svoju obľúbenú disciplínu a tí, čo na priebeh podujatia dozerali z hľadiska, zažili výbornú atmosféru, ktorá počas celej soboty vládla v športovom areáli na Štrbskom Plese.

[blockquote]Už skoro ráno v hustej hmle štrbskí futbalisti otvorili turnaj, do ktorého sa zapojilo 10 družstiev. Futbalová lopta sa pod Tatrami zastavila až neskoro popoludní, keď skončil finálový zápas medzi Mojmírovcami a Štěpánkovicami. Putovný pohár si zo Štrby odniesli futbalisti z družobnej obce Štěpánkovice. Druhé miesto patrilo hráčom z Mojmíroviec a tretie skončilo domáce družstvo ŠK Štrba. Dres od futbalového klubu MŠK Žilina si odniesol najlepší hráč František Pristáč (Štrba), najlepší strelec bol Michal Grigarčík (Štepánkovice) a najlepší brankár bol Peter Ačkáni (Mojmírovce). Popri futbale prebiehala aj súťaž v kopaní jedenástok, kde spomedzi 68 súťažiacich sa k víťazstvu prebojoval Martin Pohlod (Štrba).[/bloc­kquote] Hlavný program začal popoludní v amfiteátri. Moderátorské duo Pavol Tomčík a Rasťo Pertzian privítali všetkých účastníkov a starosta obce Štrba Michal Sýkora oficiálne otvoril už druhý ročník tohto podujatia. Súčasťou tohtoročnej smršte bolo aj 5. kolo Stredoeurópskeho pohára silných mužov Strongman. Na slávnostnom otvorení stálo 13 borcov zo štyroch krajín. Slovenská asociácia silných mužov pre pretekárov pripravila 6 náročných disciplín. Až 8-krát zdvihli 135 kg vážiacu nápravu Konštantín Ilyin (UKR), Lukáš Svoboda (CZE) a František Piroš (SVK).

Druhú disciplínu, dvíhanie automobilu Renault Clio, v ktorom sedeli 4 Štrbianky, vyhral opäť Ilyin. Tretia disciplína bola nosenie 370 kg ťažkého superyoke a najrýchlejšie ho na 30 metrov dlhej dráhe odniesol Ilyin s časom 19,68 sek. Pneumatika s váhou 600 kg čakala na strongmanov v poslednom semifinálovom kole. Päťkrát ju prevrátili Golier, Ilyin a Svoboda. Do finále sa prebojovalo osem borcov. Tí museli ešte prehodiť 170 kg ťažkú guľu cez horizontálnu zábranu a ťahať 7,5-tonový kamión. Guľu najviackrát prehodil opäť Golier, Ilyin a Svoboda.

Najsilnejší Čech v roku 2012 Lukáš Svoboda triumfoval aj v ťahaní kamióna, no na víťazstvo mu to nestačilo. Zvíťazil pred ním Konštantín Ilyin z Ukrajiny a tretí skončil Branislav Golier zo Slovenska. Šancu ukázať svoju silu dostali aj piati amatérski siláci. Súťažili s nižšími váhami, no aj tak zo seba vydali maximum a ukázali skvelé výkony. Najlepší z nich bol Peter Rekenei. Celú silovú časť moderoval prezident Slovenskej asociácie silných mužov Milan Gabrhel a fitneska Janka Kordiaková.

[blockquote]Silní muži a krásne ženy patria k sebe. Súčasťou akcie sa stala súťaž o Najkrajšiu Slovenku športovej smršte, na ktorej spolupracoval portál najkrajsieslo­venky.sk. Na ňom od začiatku júla prebiehalo internetové hlasovanie, do ktorého sa mohli zapojiť všetky dievčatá, no šancu ukázať sa na smršti dostalo iba 8 s najväčším počtom hlasov. Chladné počasie dievčatám nezabránilo užívať si všetky pripravené disciplíny. Prvou disciplínou bola Zumba s Mirkou. Do troch 45-minútových blokov sprevádzaných dynamickou hudbou sa okrem súťažiacich zapojili aj diváci. Túto, pre mužské oko príjemnú časť, neprerušil ani mierny dážď. Po Zumbe sa dievčatá posadili pred kaderníčky a vizážistky, aby sa mohli predviesť vo večernom programe. [/blockquote] Divákom sa veľmi páčila promenáda v plavkách a promenáda v športovom oblečení. Súťažiace celý deň sledovala porota, ktorú tvorili starosta obce Štrba Michal Sýkora, kulturista Pavol Jablonický, známy športovec Roman Volák, zlatník Radovan Blaško, fotograf Martin Krystynek a zakladatel portálu najkrajsieslo­venky.sk Tomáš Rázga. Porote sa najviac páčila súťažiaca Michaela Chlebovcová z Gánoviec, ktorá si odniesla titul Najkrajšia Slovenka športovej smršte. Favoritku si mohli vybrať aj diváci a najviac hlasov dostala domáca Zuzana Hanulová.

Podujatie vyvrcholilo večerným programom. Okrem promenád a vyhlásenia výsledkov si diváci mali možnosť vypočuť skupinu Metalinda a nechýbali ani exhibície. Prvé vystúpenie patrilo Dominikovi Zemanovi zo Štrby, ktorý si tento rok priniesol striebornú medailu z Majstrovstiev sveta juniorov v naturálnej kulturistike. Po mesačnej diéte a tvrdých tréningoch ukázal vrcholnú formu a diváci ho za to ocenili obrovským potleskom. Zaujímavé boli aj ukážky bojového umenia Taekwondo, ktoré predviedla mládež z košického klubu Koryo Taekwondo Slávia UPJŠ. Divákov pozdravil aj kulturista Pavol Jablonický a záver patril Romanovi Volákovi, niekoľkonásobnému Majstrovi sveta v karate, kempe, kung-fu a kickboxe.

Popri hlavnom programe bolo aj množstvo sprievodných akcií. Chlapi súťažili v pití a držaní piva, pre deti boli pripravené rôzne atrakcie a zaujímavou súťažou bolo aj trhanie zlatých, ručne vyrobených retiazok. Diváci mohli vyhrať tombolu o zaujímavé ceny. Organizátori vďaka všetkým partnerom a dobrovoľníkom z obce Štrba aj napriek horšiemu počasiu vytvorili výborné podmienky pre všetkých účastníkov i divákov a už teraz sa pripravujú na ďalší ročník Štrbskej športovej smršte.

foto: organizátor

strbska sportova smrst
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM