Martin Sýkora Správy

Silný vietor vyvracal pod Tatrami stromy: Cesty sú mokré a prejazdné

Cestári majú za sebou ďalšiu typicky zimnú noc. Varovania meteorológov sa naplnili, v Tatrách a podhorí fúkal silný nárazový vietor, ktorý vyvracal stromy.

Ilustračný obrázok k článku Silný vietor vyvracal pod Tatrami stromy: Cesty sú mokré a prejazdné
Zdroj: poprad.dnes24.sk

Meteorológovia varovali pred silným vetrom, ktorý sa prehnal Tatrami a podhorím z pondelka (11.12.) na utorok. Začiatok týždňa bol v znamení stúpania teplôt nad nulu a sneženie sa zmenilo na dážď. Sneh ostal mokrý, previazal sa. Miestami fúkal vietor o rýchlosti 100 km/h a tento sneh na cesty nefúkal.

Vyvrátené stromy pri Ždiari

„Noc bola pokojná, nedochádzalo k tvorbe snehových závejov a jazykov. Všetky cesty sú zjazdné a mokré,“ konštatoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, oblasť Poprad (SÚC PSK) Marián Barilla. Cestárom a motoristom tentoraz nerobil problém sneh, ale silný nárazový vietor. „V pondelok čase od 8:00 do 20:00 hod. na ceste I/66 na úseku Ždiar – Lysá Poľana spadlo postupne 13 stromov. Terén bol silne podmočený a v spojení so silným nárazovým vetrom dochádzalo k vyvráteniu stromov, ktoré boli postupne odstraňované,“ vysvetlil Barilla, ktorý potvrdil, že napriek prekážkam bola cesta stále prejazdná. Na iných úsekoch k tomuto javu našťastie nedošlo.

Po daždi opäť sneženie

Teplé počasie potrvá dva dni, po ktorých meteorológovia predpovedajú ďalšie sneženie a zníženie teplôt pod bod mrazu. „Veríme, že počas tohto obdobia nám cesty preschnú, preto by sa po následnom ochladení na nich nemala tvoriť poľadovica. Cez víkend očakávame snehové zrážky, takže sa vrátime do režimu pluhovania a posypu ciest pred poľadovicou,“ dodal riaditeľ.

SÚC PSK, oblasť Poprad má pod palcom tri okresy – Poprad, Kežmarok a Levoča. K dispozícii má 22 sypačov, 6 nakladačov, 3 snehové frézy a 4 traktory. O stav takmer 600 km ciest I., II. a III. triedy sa stará 88 vodičov sypačov vrátane horských priechodov Vernár, Podspády a Branisko.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM