Miroslav Pomajdík Rôzne

Silvii (26) z Letanoviec sa splnil sen: Pracuje ako letuška v Emirátoch, toto je jej príbeh...

Veľa ľudí nosí v hlave svoje vysnívané povolanie, no len máloktorým sa to aj splní. Medzi takýchto šťastlivcov patrí aj 26-ročná Silvia Gáborová, ktorá pochádza z Letanoviec. Ako so smiechom hovorí, okrem kariéry speváčky, tanečnice, herečky, gymnastky ju už od detstva lákala práca letušky.

Ilustračný obrázok k článku Silvii (26) z Letanoviec sa splnil sen: Pracuje ako letuška v Emirátoch, toto je jej príbeh...
Zdroj: Dnes24.sk

Od detstva si pri pohľade na lietadlo, ktoré práve letelo vo veľkej výške nad ňou kládla otázky, čo tam tak momentálne robia letušky, kam smeruje toto lietadlo, akých má na palube ľudí…

Z Letanoviec do Abu Dhabi

Ako sa zdôverila, keď jej nevyšli v úvode spomenuté vysnívané povolania a keď v 16-tich rokoch jej predpoklad, že sa stane olympíjskou gymnastkou nevyzeral taktiež nádejne, všetku svoju energiu vrhla do budúcej kariéry letušky. Dozvedela sa o nábore nových stewardov do lietadiel na mesiace máj až október a tak vyskúšala šťastie. „Pri prvom výberovom konaní, ktoré spoločnosť vyhlásila, som pekne oprášila životopis, napísala motivačný list a čakala. Prišla mi pozitívna odpoveď s pozvaním na výberové konanie a o pár dní na to ponuka pracovného miesta a tak sa v roku 2009 začalo moje prvé leto v oblakoch,” povedala nám na úvod Silvia Gáborová.

Nastúpila do spoločnosti Air Slovakia, ktorá ale onedlho skrachovala a tak jej ostalo len množstvo spomienok a uniforma zavesená v skrini, ktorú už nebolo kde odovzdať. Momentálne už 2 roky pracuje v lietadlách spoločnosti Etihad Airways, s ktorou brázdi svet štartujúc z Abu Dhabi v Spojených arabských emirátoch, kde momentálne aj žije. Ako sama hovorí, ide o najbizarnejšiu krajinu, akú doteraz navštívila: „Keď už si poviem, že ma tu fakt už asi nič neprekvapí, tak mi hneď ďalší deň prinesie nanešťastie poväčšinou negatívny zážitok…Veru, nie je všetko zlato, čo sa blyští, ani to čierne, ktorého tu majú na rozdávanie.”

Náročné podmienky letušky

Každá letuška musí na začiatku absolvovať dvojmesačné školenie, kde sa naučí, ako pomôcť ľuďom, keď začnú podliehať panike pri rôznych nepredvídateľných situáciách. Ako nám Silvia zo svojich vlastných skúseností povedala, musí byť pripravená vstávať o jednej v noci a absolvovať let na opačný koniec sveta. Pamätať si vždy mená 15-tich nových stewardov, s ktorými budete najbližšie 3 dni na lete. Vyhovieť vrtochom 400 cestujúcich, počas približne 10-tich hodín letu. Preletieť sedem časových zón, kde je práve obed, no vaše telo má už polnoc, stihnúť sa adaptovať počas nasledujúcich hodín. Zvyknúť si na 120 verzií angličtiny a 120 rôznych národností. Na rozhovory s najdôležitejšími ľuďmi vášho života cez skype, na prebdené noci a prespaté dni…

Pracovný rozvrh sa jej mení každý mesiac. Priemerne v jednom mesiaci absolvuje asi 7 letov. Tieto lety smerujú hlavne do Ázie, Európy, Australie a USA. Ich dĺžka je približne od 6 do 15 hodín, čiže čas strávený v službe sa pohybuje od 10 do 20 hodín. Zvyčajne pri týchto letoch ostáva v destináciách približne 20 až 40 hodín. Pokiaľ jej však v daný mesiac systém pridelí iba kratšie lety, tak ich má do mesiaca aj 20.

„Priemerný čas strávený vo vzduchu je asi 100 hodín každý mesiac, čomu zodpovedá asi 170 hodín v službe. Každý mesiac musíme mať však garantovaných minimálne sedem oddychových dní , od polnoci do polnoci. Na ukážku, môj aktuálny rozvrh vyzerá asi takto: 27 hodín v Chicagu, 38 hodín v Mníchove, 27 hodín vo Washingtone, 24 hodín v Bangkoku- dvakrát po sebe a posledných 27 hodín v New Yorku,” dodala Silvia.

Keď signalizácia v lietadle začne ukazovať vážnu poruchu…

Pri tejto práci zažila aj adrenalínové situácie. „Na istom kratšom lete z Atén do Abu Dhabi sme tesne po štarte od kapitána počuli signál, ktorý z kokpitu zaznie iba v prípade, že ide skutočne vážnu poruchu. Tento povel veru nechce pocuť nikto z nás. Tých pár sekúnd od zaznenia povelu, až po vysvetlenie situácie vám v hlave prebehne tisíc vecí. Ja osobne som myslela fakt na to, že už je to tu. Všetko to, čo nás ako stewardov popri umení o servírovaní jedál učia, sa išlo práve odohrať a nebolo mi veru všetko jedno. Pamätám sa, že som chcela byť naspäť na zemi v bezpečí,” zdôverila sa Silvia. Všetko sa nakoniec dobre skončilo, lebo išlo o poruchu signalizácie, ktorá sa sama od seba spustila a všetkým riadne nahnala strach.

O ruku ju ešte žiaden cestujúci nepožiadal, ale…

Ako hovorí Silvia, niektoré kolegyne si našli počas práce v lietadle aj svojich životných partnerov, niektoré sú už zasnúbené so svojim cestujúcimi. Ju samotnú to zatiaľ obchádza a ako s úsmevom konštatovala, jej nápadníci majú väčšinou 60 a viac. Na jej poslednom lete jej nechal jeden pasažier zaľúbené odkazy v palubnom magazine a nezabudol pripojiť ani svoje telefónne číslo. Pobavilo ju to, no časopis skončil v koši.

Na palube obsluhovala aj niekoľko známych športovcov či šejkov z emirátov, a ďalších štátov Stredného východu, ktorí sa raz za čas rozhodnú cestovať aj inak, ako vlastnými lietadlami, alebo niekedy si prenajmú celé lietadlo, ako si na jeden prípad spomína aj Silvia: „Nie tak dávno naša spoločnosť prepožičala 15 člennej kráľovskej rodine za nie malý poplatok celé lietadlo typu Boeing 777 300, ktorým sa počas normálnych letov prepraví asi 400 ľudí, ktorá sa ním zviezla z mesta Ai Ail do Baltimoru.”

Letuška Silvia Gáborová
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM