Webnoviny - Rôzne

Situácia s medveďmi v Tatrách sa ustálila, elektrina zabrala

Vo Vysokých Tatrách sa postupne upokojuje dramatická situácia, ktorú spôsobil väčší počet medveďov, pohybujúcich sa po meste. Vyplýva to z podrobného monitoringu Štátnej ochrany prírody – Správy TANAP-u, ale aj z informácií od ľudí z tejto lokality.

//„V noci z utorka na stredu nahlásili ochrancovia prírody dva výskyty medveďa – v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici. Plašili ich pyrotechnikou a gumovými projektilmi,“ //uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Podľa jeho slov tieto a ďalšie pozorovania potvrdili účinnosť elektrických ohradníkov na stojiskách odpadov. Medvede sa pokúšali k odpadu dostať, ale po elektrickom výboji sa vždy stiahli.

Ochranári budú pohyby medveďov vo Vysokých Tatrách naďalej monitorovať. Začnú s preventívnymi opatreniami, v rámci ktorých zabezpečia stojiská odpadov ďalšími šiestimi elektrickými ohradníkmi. Tie nainštalujú na miesta najčastejšieho výskytu medveďov.

Envirorezort naďalej apeluje na občanov a návštevníkov Vysokých Tatier, aby každé pozorovanie medveďa na území mesta hlásili Správe Tatranského národného parku, prípadne polícii. V žiadnom prípade neodporúča medvede plašiť alebo ich odlákať potravou.

Ministerstvo životného prostredia vyzýva predovšetkým prevádzkovateľov zariadení cestovného ruchu v Tatrách, ktorí majú pri svojich prevádzkach nezabezpečené kontajnery s odpadom, aby sa pokúsili situáciu urýchlene riešiť.

S odbornou radou ako v konkrétnom prípade postupovať, pomôžu pracovníci Štátnej ochrany prírody. Pohyb medveďov vo Vysokých Tatrách môžu nahlásiť riaditeľovi Správy TANAP-u Pavlovi Majkovi telefonicky na číslo +421 903 298 250.

Poprad24/webnoviny Foto: webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM