Monika Vengrínová Rôzne

Situácia v popradskom okrese nie je dramatická: Hasiči odstraňovali len tri spadnuté stromy

Pracovníci hydrometeorologického ústavu vydali pre okres Poprad výstrahu tretieho stupňa pred vetrom a dažďom. Napriek najvyššej výstrahe situácia zatiaľ dramatická nie je. Popradskí hasiči zasahovali len pri troch spadnutých stromoch.

Spadnutý strom hasiči odstraňovali ešte v stredu večer pri obci Spišské Bystré, po jednom strome vo štvrtok ráno vo Vernári a medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou. Okrem týchto troch výjazdov hasiči pri žiadnych mimoriadnych udalostiach spôsobených vetrom zasahovať nemuseli.

Výstrahu pred silným vetrom a dažďom zverejnila na svojej stránke aj Horská záchranná služba.„Ľuďom v týchto dňoch neodporúčame ísť na túru,“ povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Na horách sa očakáva výskyt intenzívneho dažďa spolu so silným vetrom, ktorý môže miestami dosiahnuť nárazy až 125 kilometrov za hodinu. Od nadmorskej výšky približne 1500 m n.m. sa nachádza do dvadsať centimetrov vlhkého snehu, preto pri prechádzaní snehových polí a žľabov hrozí riziko pošmyknutia, okrem toho, vo vyšších polohách sú chodníky pod snehom a nie je vidieť značenie.

V centrálnej časti Vysokých môže turistov ohroziť padanie konárov alebo celých suchých stromov. „Hneď, ako sa vietor utíši, pôjdeme do terénu, a ak bude treba, budeme uvoľňovať turistické chodníky,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku. V severných lokalitách robia problémy intenzívne zrážky. Stekajúca voda poškodzuje na viacerých miestach aj turistické chodníky. Vzhľadom na aktuálne počasie neodporúča ani ona túry do vysokohorského terénu.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM