Peter Handzuš Iné športy

Skialp pretek pod nočnou oblohou

Tatranská Lomnica sa stane v piatok 9. marca dejiskom atraktívneho športového zápolenia na skialpových lyžiach. Nočný hromadný pretek s čelovými lampami bude nielen preverením fyzickej, ale aj psychickej odolnosti pretekárov.

Skialpinizmus je zimný šport, ktorý je kombináciou voľného lyžovania a horskej turistiky. Skialpinizmus mnohým jeho nadšencom dáva možnosť uniknúť z bežných zjazdoviek do tichej prírody hôr, lyžovať v neporušenom snehovom prašane, či užívať si nezabudnuteľné scenérie zimnej prírody. V posledných rokoch krivka záujmu o tento šport narastá vo svete aj na Slovensku. Bohužiaľ aj z dôvodu dlhoročného trendu nedostatku prírodného snehu, sa mnohí vyznávači tohto športu presťahovali na zjazdovky. Táto zimná sezóna, na radosť všetkých, praje bežným lyžiarov aj skialpinistom a prírodného snehu je dostatok.

Nočný organizovaný pretek, ktorý bude v Tatranskej Lomnici už v piatok 9.3.2012 je signálom aj výzvou pre skialpinistov, že tento šport do Tatier právom patrí, ale zároveň, že si vyžaduje pravidlá. Skialpinisti so sklonenými hlavami, smerujúci hore zjazdovkou povedľa seba, ohrozujú ostatných lyžiarov aj samých seba. Zároveň šliapanie, či jazda na skialpových lyžiach v čase uzatvorenia zjazdoviek, kedy sú na tratiach niekoľkotonové snežné pásové vozidlá, je vážnym hazardom.

Samotný pretek začne o 18,00 hod. a všetci pretekári budú mať povinne okrem skialpového výstroja aj čelové lampy. Bude možné vybrať si z viacerých kategórií s rôznym časovým limitom na absolvovanie trate. Trať časovky bude mať takmer 3 kilometre a povedie z Tatranskej Lomnice na Čučoriedky.

Znakom toho, že tento šport láka mnohých, je i potvrdená účasť herca Jozefa Vajdu.

Poprad24 informovala Katarína Šarafínova z TMR.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM