Martin Sýkora Iné športy

Skialpinizmus je čoraz populárnejším športom: Treba však dbať na výstroj

Preháňať sa na lyžiach po zasnežených kopcoch je z roka na rok obľúbenejšie. Skialpinizmus si nezamilovali len Podtatranci, ale aj návštevníci z okolitých krajín.

Ilustračný obrázok k článku Skialpinizmus je čoraz populárnejším športom: Treba však dbať na výstroj
Zdroj: TASR

Na lyžiach dve skupiny

Skialpinizmus je čoraz populárnejším športom počas zimného obdobia vo Vysokých Tatrách. „Zvýšený záujem o pohyb v zasneženej krajine na lyžiach badám desať až 15 rokov dozadu. Predtým sa nás v doline stretávalo pár, všetci sme sa poznali. Teraz ľudí viac láka navštíviť neprebádané panenské svahy, chcú vidieť viac a zažiť viac a zároveň čoraz väčšiu popularitu získavajú adrenalínové športy, medzi ktoré z časti patrí aj skialpinizmus,“ zdôvodnil horský sprievodca a zároveň vášnivý skialpinista Roman Hric, podľa ktorého treba rozlišovať tzv. skituristov, ktorí väčšinou stúpajú na lyžiach hore kopcom po upravenom lyžiarskom svahu a skialpinistov, ktorí sa pohybujú na zasnežených turistických chodníkoch v dolinách a sedlách.

„Medzi najpopulárnejšie trasy pre takých, ktorí sa odvážia aj inde ako len po zjazdovke, je túra na Brnčalku, veľmi pekná trasa a nie je ani veľmi náročná na orientáciu či následný zjazd dole. Okrem toho je to aj trasa na Popradské Pleso či Sliezsky dom,“ priblížil Hric. Medzi náročnejšie túry na lyžiach potom podľa neho patria tie v Malej a Veľkej Studenej doline. Tam si to už ale vyžaduje isté znalosti snehu, lavínovej problematiky, treba vedieť ovládať svoj výstroj a mať solídne lyžiarske schopnosti.

Špeciálne vybavenie

Horskí sprievodcovia majú oprávnenie sprevádzať turistov po vysokohorské chaty, ďalej nad chatu do oblastí horských sediel a na vrcholy štítov sú to horskí vodcovia. „Takže v prípade, že sa niekto rozhodne ísť z Malej Studenej doliny cez Priečne sedlo do Veľkej Studenej doliny, alebo z Veľkej Studenej doliny do Velickej doliny cez Prielom a Poľský hrebeň, to už je v kompetencii horského vodcu,“ upozornil Hric. Populárne v tejto súvislosti sú aj ďalšie sedlá, ako Baranie, Sedielko či Závrat a pekná lyžovačka je podľa neho napr. z vrcholu Končistej, Rysov, Svišťového štítu či Baraních rohov.

Súčasťou základného lyžiarskeho výstroja skialpinistu sú špeciálne lyžiarky, ktoré sú uspôsobené na chôdzu aj na lyžovanie, ďalej je to viazanie, na ktorom sa dá uvoľniť päta a lyže, ktoré sú o niečo ľahšie a majú inú konštrukciu a geometriu ako zjazdové. Sú prispôsobené na lyžovanie v neupravenom teréne. „Na tie lyže nám treba ešte stúpacie pásy, ktoré pomáhajú pri stúpaní. V dávnej minulosti sa vyrábali z tulenej kože, v súčasnosti je to z mohéru alebo nylonu,“ doplnil Hric s tým, že v dnešnej dobe by skialpinisti nemali zabúdať ani na lavínové vybavenie.

Krása na úrovni rizika

Túto sezónu si už lavína vyžiadala život slovenského skialpinistu v oblasti pod Malým Závratom. „V záujme vlastnej bezpečnosti by mali mať so sebou lavínový vyhľadávač, lopatu a sondu. V prípade, že sa odtrhne lavína a všetci v skupine majú lavínový vyhľadávač, tak by ich tí nezasypaní mali nájsť do 15 minút. Pokiaľ takýto výstroj nemáme, je vysoká pravdepodobnosť, že nás budú hľadať podstatne dlhšie a keď nás tí kamaráti alebo horskí záchranári nájdu, budú už len v úlohe štatistov,“ konštatoval Hric, ktorý od svojich klientov vyžaduje, aby takýto výstroj mali.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM