Andrea Mesarčíková Rôzne

Školáci si môžu krúžok zaplatiť aj zo štátneho vrecka

Školáci majú už len pár dní na to, aby si vybrali, na aký krúžok využijú v tomto školskom roku vzdelávacie poukazy.

Tie im vydáva ministerstvo školstva v hodnote 28 eur na žiaka. Poukazy sú osobitným príspevkom štátu určeným len na záujmové vzdelávanie, ktoré má trvať najmenej 60 hodín v školskom roku.
Vzdelávacie poukazy môžu podľa hovorkyne ministerstva školstva Miriam Žiakovej teoreticky aj prepadnúť. „Každá škola dostane vzdelávacie poukazy na počet žiakov, škola ich musí rozdať, ale je otázka, koľko detí ich odovzdá,“ uviedla pre TASR. Školy následne vyhotovia výkazy a tie pošlú ministerstvu. Až potom im rezort poukazy preplatí. Pre konkrétnu vzdelávaciu aktivitu sa žiaci musia rozhodnúť do 25. septembra.
Viaceré školy ponúkajú svojim žiakom športové, jazykové a záujmové krúžky. Podľa učiteľky základnej školy (ZŠ) z Popradu Aleny Póczosovej obľubujú ich žiaci najmä športy a počítače. „Ostatné je slabšie.“ Dodala, že v zime na ne chodia pravidelne, s prvým slnkom už navštevujú krúžky menej. Popradská ZŠ školákom ponúka napr. aj mediálnu výchovu, krúžok dopraváčik, gymnastiku, golf, šachový či turistický krúžok.
Podľa učiteľky Dany Lepkovej zo súkromnej ZŠ v Košiciach o krúžky nejavia veľký záujem hlavne starší žiaci. „Sme malá škola, 120 žiakov, z čoho polovica dochádza z okolitých dedín, preto nie je až taký veľký záujem, hlavne u starších. Sú odkázaní na autobus a radšej sa budú nudiť doma,“ uviedla pre TASR. Podľa nej krúžky lákajú skôr deti, ktoré ostávajú v družine.
Záujmové činnosti vedú väčšinou samotní učitelia, na špecializované si škola prizýva externých ľudí.
Žiaci, ktorí si zvolili krúžok, by ho mali navštevovať pravidelne. Pri ospravedlňovaní neúčasti žiaka na záujmovom vzdelávaní sa totiž postupuje rovnako ako pri ospravedlňovaní neúčasti na riadnom vyučovaní.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM