Dominika Pacigová Rôzne

Skutočné príbehy ľudí: Seniorka oslávila jubileum uvedením knihy do života

Písaniu sa začala venovať už počas strednej školy. Aktívne využívanie voľného času aj v dôchodkovom veku prinieslo seniorke vytúžené ovocie.

Ilustračný obrázok k článku Skutočné príbehy ľudí: Seniorka oslávila jubileum uvedením knihy do života
Foto: Dominika Pacigová

Blažena Bendíková (80) žije v meste Svit už 55 rokov. Pred trinástimi rokmi stála pri zrode Základnej organizácie Jednoty dôchodcov na Slovensku vo Svite. Miluje turistiku, prírodu, umenie všetkého druhu a čítanie. Knihy ju sprevádzajú celým životom a v mnohom ju inšpirovali. Pri príležitosti životného jubilea uviedla do života vlastnú knihu Pokrivené životy.

Od strednej školy po dôchodok

Záľubu v písaní si našla už v pätnástich rokoch. Ako študentka strednej školy napísala prvú poviedku. „Prvú myšlienku písať mi vnukla triedna profesorka na strednej škole, pani Eva Ihnátová – Ursínyi. Bola mojím vzorom, veľa ma naučila a veľmi mi v živote pomohla. Zostali sme v osobnom kontakte až do jej smrti. Má veľkú zásluhu na vydaní tejto knihy,“ zaspomínala Blažena Bendíková na stredoškolské časy. Po ukončení štúdia nevenovala písaniu príbehov veľkú pozornosť. K obľúbenej činnosti sa vrátila až počas jesene svojho života. „Do časopisov som začala prispievať od druhej polovice deväťdesiatych rokov. Po odchode do dôchodku som nemala v úmysle zaháľať, tak som si takto krátila chvíľu. Dnes sa ukázalo, že to bolo celkom zmysluplné,“ skonštatovala aktívna seniorka, ktorá sa môže hrdiť vlastnou knihou.

Foto: Dominika Pacigová

Príbehy zo života ľudí

S myšlienkou vydania knihy prišiel jej syn. „Pri jednej návšteve uvidel môj syn Janko všetky odložené výstrižky z časopisov a bez najmenšieho zaváhania prehlásil, že to treba vydať v ucelenej podobe. Nasmerovali sme to presne ku dňu môjho narodenia. V jeden deň sme tak uvádzali knihu do života, a zároveň oslavovali moju osemdesiatku,“ vysvetlila a dodala, že sa v dôchodkovom veku musela naučiť pracovať na počítači, čo nebolo jednoduché a pokladá to za malý zázrak, keďže nepatrí medzi najtechnickejšie typy. Názov korešponduje s osudmi ľudí, o ktorých sa v príbehoch píše. Nerozvážnymi činmi si pokrivili vlastný život. Ide o skutočné príbehy skutočných ľudí. „Dvadsaťtri rokov som pracovala v sociálno-právnej oblasti. Často som bola svedkom veľkej lásky i nenávisti, dobra i zla, veľkorysosti i malosti. Bola to široká škála ľudských emócií, vášní a osudov, ktoré sa nedajú vymyslieť. Musíte ich zažiť, aby ste mohli o nich napísať,“ povedala s tým, že mená osôb aj jednotlivé detaily sú kvôli zachovaniu anonymity v príbehoch pozmenené a podobnosť so známymi osobami je čisto náhodná.

Blažena Bendíková 12/2017
5
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Prvá, a zároveň posledná

Kniha je určená predovšetkým pamätníkom nedávnej doby. „V predchádzajúcom režime štát i samospráva fungovali pod inými zákonmi a pravidlami. Starostlivosť o človeka zo strany úradov bola diametrálne odlišná v porovnaní s dnešnou dobou. Aj ľudia mali k sebe oveľa bližšie ako dnes. A tak možno aj súčasníkom táto kniha prinesie nejaké informácie navyše a rozšíri im obzor,“ uviedla. Aktívna seniorka, ktorá bola pri príležitosti stretnutia seniorov s poslancami mesta Svit vyhlásená za Osobnosť roka 2016, už neplánuje publikovať, len si vychutnávať dôchodok. „To, čo som mala, som už napísala. Do tajov života okolo nás budem zaúčať môjho jediného pravnuka. A naďalej sa občas objavím aj v kaviarničkách či na výletoch a prechádzkach s mojimi priateľmi, ktorých mám veľmi veľa. V tomto bol život ku mne veľmi štedrý,“ uzavrela Blažena Bendíková.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM