Webnoviny - Rôzne

Slávnostnou omšou vyvrcholila mariánska púť v Levoči

Takmer pol milióna veriacich sa dnes napriek nepriaznivému počasiu zúčastnilo na hlavnej slávnostnej omši na Mariánskej púti v Levoči pri príležitosti sviatku Navštívenia Panny Márie.

Na Mariánskej hore v Levoči vyvrcholila slávnostnou omšou tradičná Levočská púť za účasti tisícov veriacich. Púte sa tu konajú už od 13. storočia. Hlavnú omšu slúžil košický arcibiskup Bernard Bober. Levoča, 3. júl 2011. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka LEVOČA 3. júla (WEBNOVINY) – Hlavný celebrant, košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober vo svojom príhovore zdôraznil, že dnešná slovenská rodina prechádza ťažkými skúškami kresťanskej viery.

„Niektorí podľahli náboženskej ľahostajnosti a štýlu života, akoby Pána Boha nebolo. Zanechali náboženskú prax, vzdialili sa viere v Krista,“ uviedol počas kázne košický arcibiskup.

V celosvetovom meradle sa podľa neho cirkev už dlhšie zaoberá týmito problémami a hľadá pre týchto ľudí primeranú pomoc. Veľký pápež, blahoslavený Ján Pavol II., ktorý navštívil Levoču v roku 1995, urobil podľa Bobera z tejto náročnej úlohy jeden z nosných pilierov svojho učenia, ktoré nazval „nová evanjelizácia“.

Súčasný pápež Benedikt XVI. na pomoc obnove viery zriadil pápežskú radu pre novú evanjelizáciu a tejto téme zvolal biskupskú synodu, ktorá bude v októbri budúceho roku. Bernard Bober vyzval prítomných, aby načerpali nové sily, novú odvahu a išli najskôr za vlastnými príbuznými, potom za priateľmi či kolegami v práci a vyrozprávali im svoj príbeh viery. „Kto tomuto svetu povie, kto je Boh a aký je Boh?,“ opýtal sa vo svojej kázni Bober.

OBRAZOM: Mariánska púť 2011

Spomínali na Jána Pavla II.

Mariánska púť v Levoči sa koná pri príležitosti cirkevného sviatku Navštívenia Panny Márie, ktorý je 2. júla. Levočskú púť otvorila slávnostná omša v sobotu na sviatok Navštívenia Panny Márie, ktorú celebroval spišský biskup František Tondra. Už na úvodnej omši sa podľa spoluorganizátora púte Jozefa Lapšanského zúčastnilo do 250 000 ľudí. Neskôr pútnikom neprialo počasie, keďže z oblohy sa spustil dážď.

Pred polnocou mohli pútnici vidieť videodokument, ktorý bol spomienkou na blahoslaveného Jána Pavla II. v Levoči. Po ňom nasleduje polnočná omša, modlitba ruženca, ďalšia svätá omša, krížová cesta. Krátko po polnoci polnoci preniesli na oltár v bazilike relikvie blahoslaveného Jána Pavla II. Dnešnú slávnostnú odpustovú svätú omšu pred bazilikou Navštívenia Panny Márie slúžil košický arcibiskup Bernard Bober.

700 rokov tradície

Tradícia púti na Mariánskej hore v Levoči má viac ako 700 rokov. Korene mariánskeho kultu tu siahajú do XIII. storočia. Z tých čias pochádzajú prvé zmienky o tomto pútnickom mieste a zhromažďovaní mariánskych ctiteľov. V roku 1247 bola postavená prvá kaplnka na Olivetskej hore. Najpravdepodob­nejšie bola postavená ako prejav vďaky Božej Matke za záchranu mnohých životov pred vpádom Tatárov, ktorí pustošili naše územie a konkrétne i Levoču. V roku 1311 do Levoče prišli františkáni – minoriti, ktorí zaviedli sviatok Navštívenia Panny Márie.Hlavnú omšu slúžili košický arcibiskup Bernard Bober (vľavo) spolu so spišským biskupom Františkom Tondrom. Na Mariánskej hore v Levoči vyvrcholila slávnostnou omšou tradičná Levočská púť za účasti tisícov veriacich. Púte sa tu konajú už od 13. storočia. Levoča, 3. júl 2011. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

V roku 1322 farár Henrich z Levoče opravil prvý kostol na Mariánskej hore. V druhej polovici 15. storočia kostol na Mariánskej hore svojou veľkosťou už nestačil.

Okrem toho stav kostola bol už taký, že hrozilo jeho zrútenie. Farár Servác v roku 1470 kostol zväčšil, čiastočne prebudoval a krátko nato kostol dostal dnešnú gotickú sochu Panny Márie.

Kostol bol následne viackrát prebudovaný a rozšírený. Farár Štefan Györffy v roku 1698 vybudoval v poradí druhý kostol na Mariánskej hore. Púte na Mariánsku horu neprestali ani v najtvrdších časoch útlaku náboženského života a viery v období komunistickej totality na Slovensku.

Veriaci aj naďalej navštevovali toto pútnické miesto. Postupne sa Mariánska hora stala počtom pútnikov najväčším pútnickým miestom na Slovensku a zaradila sa medzi svetové pútnické miesta. Pápež Ján Pavol II. pútnický chrám na Mariánskej hore v Levoči 26. januára 1984 povýšil na menšiu baziliku. Najväčšia púť tu bola za prítomnosti Jána Pavla II. 3. júla 1995, keď prišlo na hlavnú svätú omšu približne 650 000 veriacich.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM