Webnoviny - Hokej

Slováci prekvapujúco zdolali Američanov na Nemeckom pohári

Slovenská hokejová reprezentácia uspela vo svojom úvodnom vystúpení na medzinárodnom turnaji o Nemecký pohár v Mníchove, keď v piatok popoludní zdolala výber USA 2:0.

MNÍCHOV 11. novembra (WEBNOVINY) – O oba presné zásahy tímu SR sa postaral útočník Michel Miklík, ktorý sa do streleckej listiny zapísal v prvej aj tretej tretine. Pre dvadsaťdeväťročného krídelníka to boli premiérové góly v národnom tíme v jeho trinástom súboji v najcennejšom dre­se.

V prvej časti sa do dvoch veľkých šancí dostal René Školiak, no brankára Curryho neprekonal. Rovnako neuspeli v II. tretine ani Marcel Hossa, Michal Sersen a Vladimír Mihálik. Tesne pred druhou sirénou mohli Američania vyrovnať, ale sériu vynikajúcich zákrokov predviedol brankár Peter Hamerlík. V závere tretej tretiny hral tím USA pri vylúčení Baranku a Michela Miklíka bez brankára, ale ani šiesti hokejisti súpera nedokázali prekonať Hamerlíka. Za najlepších hráčov svojich tímov vyhlásili Michela Miklíka a Martyho Serticha.

Duel proti tímu Spojeným štátom americkým bol premiérový pre trénera Vladimíra Vůjtka na lavičke výberu SR. Debut v národnom tíme si proti výberu USA „odkrútili“ aj útočníci Martin Bakoš, Mário Bližňák, Marek Hovorka a Patrik Lušňák. V sobotu o 14.30 h nastúpi slovenské mužstvo proti domácemu Nemecku.

Slovensko – USA 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Góly: 10. Michel Miklík, 49. Michel Miklík (Bližňák, Sersen) Vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bauer, Brill – Hoppe, Hurtik (všetci Nem.)

Zostavy: Slovensko: Hamerlík – Graňák, Stehlík, Starosta, Baranka, P. Mikuš, Sersen, Kudroč, V. Mihálik – M. Hovorka, Kukumberg, Bartovič – Lušňák, R. Školiak, Marcel Hossa – Michel Miklík, Bližňák, Marcel Haščák – Dej, J. Mikúš, M. Bakoš USA: Curry – Hutchinson, Meyer, Dehner, Wozniewski, Klubertanz, Wagner, Salcido – Collins, Ross, Y. Šťastný – Schremp, Tallackson, Broc Little – Lasch, Somma, Sertich – Clarke, Elkins, Werner

I. tretina

Hneď v úvode prvého tohtosezónneho duelu slovenskej reprezentácie sa do šance dostal M. Hovorka, ale americký brankár Curry bol pozorný. Už v 3. min putoval na trestnú lavicu obranca Sersen, ale Slováci sa bez väčších problémov početnej prevahe súpera ubránili. Prvú veľkú šancu si v úvode 10. min vypracoval R. Školiak, no Curry si s jeho strelou poradil. O niekoľko sekúnd neskôr už americký gólman inkasoval, keď chybu v rozohrávke obrany USA využil Michel Miklík a pomedzi betóny súperovho brankára otvoril skóre – 1:0.

Pre útočníka HC Košice to bol v trinástom súboji v reprezentácii premiérový presný zásah. V 15. min pohrozili M. Hovorka aj Kukumberg, ale Curry podržal svoje mužstvo. V poslednej minúte prvého dejstva si vypracovali veľkú šancu aj Američania, keď po zákroku Hamerlíka puk poskakoval v jeho bránkovisku, Lasch sa však k zakončeniu nedostal.

II. tretina

Aj na začiatku II. tretiny pohrozil Marcel Hossa, no neuspel rovnako ako v úvode. V 26. min mal na hokejke druhý slovenský gól obranca Sersen, ale s jeho zakončením si poradil Curry. Pri následnom vylúčení Lušňáka sa síce Američania usadili v útočnom pásme, ale Hamerlíka výraznejšie neohrozili. V 36. min vypálil od modrej čiary V. Mihálik, jeho tvrdej strele však chýbala presnosť. V poslednej minúte druhého dejstva previedol sériu vynikajúcich zákrokov slovenský gólman Hamerlík, ktorého ani na trikrát neprekonal útočník Sertich.

III. tretina

V nie príliš vábnom úvode tretej dvadsaťminútovky Slováci najprv nevyužili presilovú hru, potom nezužitkovali ani prečíslenie dvoch proti jednému. V 49. min sa o zmenu stavu postaral opäť Michel Miklík, ktorý za chrbát Curryho poslal brankárom odrazenú strelu Bližňáka – 2:0. Vzápätí V. Mihálik vysunul J. Mikúša, ale útočník HC Lev Poprad trafil len hornú žŕdku americkej bránky. Američania sa v závere pokúsili o strelenie gólu, počas vylúčenia Baranku odvolali brankára, následne putoval na trestnú lavicu aj dvojgólový Michel Miklík, ale Hamerlík už nekapituloval a pripísal si čisté konto.

Vladimír Vůjtek (tréner SR): „Chlapcom by som sa chcel poďakovať za kolektívny výkon. Dobre sme korčuľovali, hrali aktívne a aj preto sme sa ujali vedenia. V druhej tretine sa súper zlepšil a mali sme s ním problémy, výborne však chytal brankár Hamerlík. V závere už hral súper vabank, musel otvoriť hru, čo sme využili na strelenie druhého gólu.“

Dominik Graňák (obranca SR, kapitán): „Aj keď sme pricestovali na turnaj s mladým tímom, prekvapili sme súpera dobrým výkonom. Z triumfu sa tešíme, ale len chvíľku, pretože už v sobotu nás čaká náročný zápas proti domácemu Nemecku. V kabíne sme sa nerozprávali o Paľovi Demitrovi, ale všetci vieme, akú nášivku máme na drese. Víťazstvo chceme venovať aj Paľovi, hore do neba.“

Michel Miklík (útočník SR, autor oboch gólov): „Dôležitejšie ako moje góly je to, že sme zvíťazili. Samozrejme ma moje prvé presné zásahy v národnom tíme tešia. Veľká vďaka celému tímu, podali sme zodpovedný výkon. Výborne chytal Peter Hamerlík. Na jednej strane nemáme skúsenosti s reprezentáciou, na druhej strane to doháňame bojovnosťou.“

Peter Hamerlík (brankár SR): „Chytalo sa mi dobre, aj keď v hale bolo veľmi teplo. Moja nula je aj zásluha obrancov, ktorí hrali dobre, navyše sa vynikajúco vracali aj útočníci. Som chlapcom veľmi vďačný za výborný výkon.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM