Monika Vengrínová Futbal

Slovenské legionárky v lodičkách: V Poprade oceňovali najlepšie futbalistky

Futbalová jedenástka sa už dávno netýka len mužov. I medzi ženami – futbalistkami je mnoho takých, ktoré si zaslúžia ocenenie za svoje športové úspechy a snaženie. Jedenásť slovenských legionárok zo zahraničných líg tak vymenilo kopačky za lodičky a v Aquacity Poprad si prevzalo prestížne ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské legionárky v lodičkách: V Poprade oceňovali najlepšie futbalistky
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Ženská futbalová jedenástka sa vyhlasuje už dvadsať rokov

„Som nesmierne rád a zároveň veľmi vďačný súčasnému vedeniu Slovenského futbalového zväzu, ktoré za svojho pôsobenia v posledných rokoch zabezpečuje organizáciu tohto podujatia na čo najvyššej úrovni za stále kvalitnejších podmienok. Aj to dokazuje, že podpora ženského futbalu patrí medzi hlavné priority nášho vedenia futbalového hnutia,“ povedal na adresu oceňovania ženskej futbalovej jedenástky roka Alexander Bíró, predseda Komisie ženského futbalu.

Oceňovanie futbalistiek má dlhoročnú tradíciu. Prvá futbalová jedenástka žien bola vyhlásená už v roku 1993. Tá tohtoročná je zložená výhradne z legionárok, konkrétne z Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, Česka a Poľska. O najlepších z najlepších rozhodli v hlasovaní tréneri ženských reprezentačných tímov, tréneri klubov 1. a 2. ligy žien, členovia komisie ženského futbalu a zástupcovia Slovenského futbalového zväzu. Na lístkoch sa objavila až päťdesiatka futbalistiek.

Viaceré hráčky ocenili už po niekoľkýkrát

Medzi jedenástkou najlepších sa tak niektoré dievčatá ocitli už po niekoľkýkrát, iné mali premiéru. „Ja som tu už po tretíkrát a som veľmi rada. Snažím sa pracovať na sebe a preto si toto ocenenie vážim o to viac,“ priznáva Dana Fecková, hráčka FC Neunkirch vo Švajčiarsku s tým, že ak bude mať možnosť, rada pôjde ešte vyššie. V 1.švajčiarskej lige je však momentálne spokojná: „Švajčiarska liga je skvelá v tom, že aj keď hráte s posledným družstvom, máte pocit, ako keby ste hrali s prvým. Bojuje sa od prvej do deväťdesiatej minúty. Určite je tam ale tvrdší režim ako u nás, je to viac prepracované. A pracujeme stále rovnako tvrdo, či je súťažné alebo prípravné obdobie“.

Medzi slovenskou a švajčiarskou ligou vidí rozdiel i ďalšia ocenená Kristína Cerovská, rovnako pôsobiaca v klube FC Neunkirch: „Tieto ligy sa nedajú porovnať. Ja si myslím, že slovenská liga je čistá katastrofa. Vo švajčiarskej sa o hráčky starajú, majú veľa líg. Naozaj je to enormný rozdiel. Napriek tomu, mojim cieľom je nemecká bundesliga. Čo sa týka reprezentácie, tam by som bola rada, keby sme sa dostali na majstrovstvá Európy alebo sveta. Aktuálne v kvalifikácii nás čakajú ešte veľmi ťažké zápasy, ale máme dobrý kolektív a keď všetky budeme hrať na sto percent, tak som si istá, že môžeme poraziť aj silné družstvá“.

Vyhlásili i najlepšiu rozhodkyňu a talent roka

Okrem najlepšej jedenástky bola počas slávnostného večera ocenená i najlepšia rozhodkyňa, ktorou sa stala opäť Mária Súkeníková a tiež mladá nádejná futbalistka Ľudmila Maťavková z Baníka Horná Nitra, ktorá sa stala talentom roka 2013.

„Som veľmi poctená, že som toto ocenenie získala. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí za mňa hlasovali, tiež svojmu tímu a trénerovi reprezentácie 17-ky za to, že mi verí a nasadil ma do základnej jedenástky. Momentálne hrám doma, ale zvažujem prestup do zahraničia. mojim snom je ďalej hrať a dostať sa až do A-čka,“ úprimne vyznala talentovaná Ľudmila.

Slávnostný večer moderoval Marek Ondrejka. Program obohatil hudobník Bystrík svojim hudobným vstupom a príjemnou vsuvkou bolo i vystúpenie Lucie Ondrušovej, jednej z ocenených dievčat.

Ocenená jedenástka roka 2013

Mária Korenčiová (SC Sand/Nem.) – Jana Vojteková (SV Neulengbach/Rak.), Monika Matysová (ASV Spratzern/Rak.), Alexandra Bíróová (SV Neulengbach/Rak.), Patrícia Fischerová (1. FC Katowice/Poľ.) – Lucia Šušková (FC Neunkirch/Švaj.), Kristína Cerovská (FC Neunkirch/Švaj.), Lucia Ondrušová (Bohemians Praha/ČR), Dominika Škorvánková (SV Neulengbach/Rak.) – Diana Bartovičová (Slavia Praha/ČR.), Dana Fecková (FC Neunkirch/Švaj.).

Talent roka 2013: Ľudmila Maťavková (FK Baník Horná Nitra)
Rozhodkyňa roka 2013: Mária Súkeníková

Futbalová 11 roka ženy 2014
1
Galéria
Futbalová 11 roka ženy 2014
39
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM