Peter Handzuš Rôzne

Slovenskí samaritáni na cvičení v Thajsku: Po zemetrasení prišiel tajfún a cunami

Pätica slovenských samaritánov sa v čase od 6. do 11. mája zúčastnila medzinárodného cvičenia na pomoc pri hromadných nešťastiach a katastrofách v Thajsku. Boli súčasťou 24 členného rakúsko-slovenského tímu USAR a ich úlohou bolo cvičenie činností pri zavalení skalnou lavínou a pri páde budov.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí samaritáni na cvičení v Thajsku: Po zemetrasení prišiel tajfún a cunami
Zdroj: Dnes24.sk

„Išlo o veľké medzinárodné cvičenie, ktorého sa zúčastnilo 26 krajín z celého sveta, vrátane troch európskych. Cvičenie bolo zamerané na veľkú katastrofu, pričom bolo fingované veľké zemetrasenie s následným tajfúnom a vlnami cunami, ktoré zničilo miestnu infraštruktúru a došlo k zraneniu a usmrteniu veľkého počtu obyvateľov,“ vysvetľuje prezident Asociácie samaritánov SR Marcel Sedlačko.

Slovensko-rakúsky tím pátrania a záchrany sa orientoval na pátranie po ľuďoch v zrútených budovách, vyslobodzovanie a ošetrovanie týchto ľudí a ich identifikáciu.

„Ďalšie zložky sa zúčastnili cvičenia v rámci námorných a leteckých síl, fungovalo tam niekoľko poľných nemocníc, kde sa obete ošetrovali,“ doplnil Sedlačko.

Horšie ako na Haiti v roku 2010

Samaritáni absolvovali cvičenie v extrémne teplých a vlhkých poveternostných podmienkach, na ktoré nie sú zvyknutí. Teploty sa v úzkej rokline bez prístupu vzduchu, kde pracovali, pohybovali na úrovni až do 60 stupňov celzia.

„Bolo to v týchto podmienkach výrazne fyzicky náročnejšie, bola tam vysoká vlhkosť, extrémne vysoké teploty vzduchu, povedal by som, že to bolo ešte horšie ako na Haiti v roku 2010,“ zdôraznil Sedlačko.

Pri koordinácii sú dôležité štandardy

Celkovo sa cvičenia zúčastnilo približne 1600 záchranárov, ide o jedno z najväčších cvičení svojho druhu na svete. „Určite sú takéto cvičenia dôležité, pretože tu ide práve o tú koordináciu a spoluprácu jednotlivých tímov, obrovskou výhodou sú spoločné štandardy, podľa ktorých sú tie tímy budované, pretože v tom okamihu vieme, že každý ten tím má rovnaké zloženie a rovnakú funkciu a tá spolupráca a koordinácia je oveľa jednoduchšia,“ konštatoval Sedlačko.

Otvorené dvere pre dobrovoľníkov

Účasť na cvičení v ďalekom Thajsku financovala Európska komisia, okrem slovensko-rakúskeho, sa ho zúčastnili aj dva záchranárske tímy z Luxemburska a Belgicka.

„Na Slovensku má ASSR približne 150 členov, ktorí sú združení v rôznych tímoch, určených na rôzne účely. Sme dobrovoľná organizácia a radi prijmeme hocikoho, kto chce pomáhať,“ upozornil Sedlačko.

Okrem neho sa cvičenia zúčastnili aj Renáta Penazzi, Vasil Dzadík, Slavomír Sakalík a Dana Spišiaková.

Video a foto z Thajska: Slavomír Sakalík

Slovenskí samaritáni na cvičení v Thajsku: Po zemetrasení prišiel tajfún a cunam
20
Galéria
Slovenskí samaritáni na cvičení v Thajsku: Po zemetrasení prišiel tajfún a cunam
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM