Peter Handzuš Iné športy

Slovensko vo finále predkvalifikácie na OH v Londýne

V piatok sa v Poprade hrali semifinálové zápasy predkvalifikácie na OH v Londýne 2012. Slovenskí volejbalisti úspešní proti Turkom až po piatich setoch.

Slovensko – Turecko 3 : 2 (22, –23, –17, 17, 12)

Domáca reprezentácia vstúpila do úvodného semifinále pred takmer zaplnenou popradskou arénou s pozmenenou základnou šestkou. Oproti predošlým zápasom v základnej A skupine nahradil Sopka v základe Štefan Chrtiansky ml. Úvod zápasu bol vyrovnaný, obe mužstvá sa až do stavu 13:13 naťahovali bod po bode. Slováci následne odskočili súperovi na rozdiel 4 bodov lepšími blokmi a po chybách súpera. V útoku dominoval najmä Nemec a pomáhal tak tímu k udržiavaniu bezpečného náskoku. Ani koncovka setu nepriniesla žiadnu zápletku. Domáci vyhrali prvý set 25:22.

Druhý set začali lepšie hostia, udržiavali dvoj až trojbodový náskok až kým neprišiel na podanie Diviš, ktorý pritvrdil a vyrovnal na 10:10. Od tohto stavu bola hra aj skóre dlho vyrovnané. Do koncovky za stavu 21:18 vstupovali s náskokom turci a dokázali to využiť. Slováci aj napriek dvom odvráteným setbalom už hosťom set nedokázali vziať a prehrali najtesnejšie 23:25.

V treťom sete sa zopakoval úvod predošlého, hostia ušli až na rozdiel 5 bodov pri stave 12:7. Domáci kormidelník Chrtiansky st. po oddychovom čase prestriedal, poslal na palubovku druhého nahrávača Zaťka, do poľa prišli Bencz a Piovarči. Ani to však rozbehnutých Turkov nezastavilo, do druhej tech. pauzy šli s náskokom 16:8. Keďže Slovákom sa nedarilo podanie ani príjem, hostia ustrážili pohodový náskok a bez drámy vyhrali tretí set pomerom 25:17.

Až štvrtý set začala domáca reprezentácia tak ako sa v „súboji o všetko“ patrí, s obetavosťou, bojovnosťou a nadšením. Popradskí diváci sa im v týchto momentoch snažili vehementne hlasivkami a dlaňami pomáhať. Zlepšená hra v poli aj v útoku sa pretavila do náskoku 11:3 pre domácich. Celá hala sa v týchto momentoch bavila kvalitným volejbalom. Za stavu 15:9 sa zdalo, že sa nahrávač Skladaný pri dopade po bloku zranil, nechal sa na chvíľku vystriedať Zaťkom, potom sa však vrátil a svojou pestrou hrou v útoku dotiahol domácich do víťazného konca setu v pomere 25:17.

Semifinálový duel tak dospel do najdramatickejšej koncovky v piatom skrátenom sete. Domáci ho začali s veľkým nasadením, hrali výborne, obetavo, bojovne. Hnaní celou popradskou halou dokázali zvrat v stretnutí dotiahnuť do konca a zvíťaziť v rozhodujúcom sete 15:12, v celom zápase za dve a štvrť hodiny 3:2. Postúpili tak do sobotného finále predkvalifikačnej skupiny, kde sa stretnú s jedným z dvojice Španielsko – Rakúsko o 18.00 hod.

Španielsko – Estónsko 3 : 1 (-23, 18, 22, 25)

Druhý semifinálový zápas ponúkol od začiatku kvalitný európsky volejbal. Počas celého prvého setu ťahali skóre Estónci, ich súper prvý krát vyrovnal až na stav 22:22. To bolo však zo španielskej strany všetko, severania dotiahli víťazstvo v sete na 25:23.

Druhý set sa však už niesol v inom duchu, Španieli hneď od úvodu odskočili súperovi na veľký bodový rozdiel, až na 16:8. Estónske chyby a dobrá hra v poli Španielov znamenali zrovnanie stavu setov na 1:1 po výsledku 25:18.

Tretí set bol pre zmenu úplne vyrovnaný, ani jeden z tímov nedokázal odskočiť bodovo. Do koncovky šli za vyrovnaného stavu 21:21 a črtala sa dráma. Tú však pyrenejci nepripustili, po sérii bodov si pripísali ďalší víťazný set v pomere 25:22.

Aj piaty set bol hrou aj stavom vyrovnaný, do koncovky sa šlo zo stavu 20:20. V nej boli pokojnejší a šťastnejší hráči Španielska, po dráme zvíťazili 27:25, v zápase 3:1 a zajtra sa o 18. hodine stretnú vo finále s domácim výberom.

Strnisko Tomáš

volejbal_semi
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM