Peter Handzuš Basketbal

Slovenský basketbal v problémoch

Hejkovej tím dostal 100.000, Jendrichovský abdikoval na podnet Janáča.

Slovenská basketbalová asociácia (SBA) aspoň čiastočne zaplátala obrovské finančné problémy, keď zabezpečila financovanie prípravy a účasť reprezentačného družstva žien na júnových ME v Poľsku. Na druhej strane však pre podlžnosti voči Medzinárodnej basketbalovej federácii (FIBA) reálne hrozí neúčasť klubov v európskych súťažiach.

Finančné problémy sa prevalili v máji a v médiách sa objavili informácie, že ženská reprezentácia dokonca nemá ani peniaze na prípravu pred európskym šampionátom. Tréner Natália Hejková dokonca opustila tím, aby hľadala riešenie na ministerstve a Slovenskom olympijskom výbore. „Obe inštitúcie nám vyšli v ústrety. Financovanie reprezentačného tímu bolo už dohodnuté už a je zabezpečené,“ potvrdila TASR generálna sekretárka SBA Nataša Hrisenková. Reprezentácia dostala k dispozícii sumu do výšky 100.000 eur.

Medzičasom z postu člena Výkonného výboru (VV) SBA odstúpil generálny manažér ženského klubu Dobrí anjeli Košice Daniel Jendrichovský. Vo funkcii vydržal iba šesť dní, keďže nastúpil po konferencii SBA 28. mája a abdikoval už 3. júna. Jeho rozhodnutie nesúviselo s košickým klubom, ale bola to reakcia na výzvu nového prezidenta asociácie Jaroslava Janáča. „Ja som z výboru abdikoval na základe toho, že ma nový prezident pán Janáč poprosil o to, aby som odstúpil. Mal pocit, že VV nie je zložený vyvážene, že je tam strašne veľa ľudí z východu a že sú tam dvaja ľudia z toho istého klubu. Ja si nepotrpím na funkcie a nemusím byť členom výboru, aby som bojoval za to, aby basketbal prežil a normálne fungoval,“ povedal pre TASR dlhoročný generálny manažér Košíc.

„Do výkonného výboru som vstúpil preto, aby som získal čo najviac informácii o tom, v akom stave basketbal je a dozvedel som sa, že je vo veľmi zlom stave. Tým je veľmi ovplyvnené aj rozhodnutie, či hrať alebo nehrať Euroligu,“ dodal.

Nelichotivá finančná situácia SBA a jej urýchlené riešenie, či neriešenie, pravdepodobne rozhodne o tom, či sa Dobrí anjeli v nasledujúcej sezóne predstavia v európskych klubových súťažiach a nielen v nich. „SBA má svoje finančné problémy, svoje dlhy, ktoré nie sú malé a sú nejaké finančné záväzky voči medzinárodnej federácii. Keďže partnerom pre federáciu je SBA a v prípade jej kolapsu, respektíve žiadosti FIBA o splatenie týchto poplatkov, dlhov a podobných záležitostí môže nastať situácia, že Slovensko bude mať zastavenú činnosť, čo sa nás bytostne týka,“ pokračoval Jendrichovský, ktorý prízvukoval, že bez najlepšej európskej súťaže by klub mohol dokonca zaniknúť.

**„Poviem to takto, ak by sme nehrali Euroligu, nemá význam pokračovať v klube ďalej. Neviem si predstaviť, ako by sme zháňali partnerov. Celé financovanie klubu máme postavené na veľmi dobrej marketingovej stratégii, s ktorou nám pomáhajú reklamné agentúry a v prípade toho, že im budeme môcť ponúknuť slovenskú ligu medzi šiestimi družstvami, z ktorých budú tri poloamatérske, tak si myslím, že naše financovanie sa skončilo… buď Euroliga alebo nič,“ **dodal.

Už vo štvrtok je uzávierka prihlášok do európskych súťaží z hľadiska vyjadrenia záujmu. „Predbežnú prihlášku sme podali. Podstatný je však 16. jún, keď treba uhradiť kauciu a všetky poplatky a podať záväznú prihlášku na FIBA,“ upozornil Jendrichovský. Zároveň ale dodal, že „v tejto veľmi zlej situácii, ktorá na Slovensku vládne, je samovražda ísť do Euroligy.“

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM