Marián Handzuš Rôzne

Služby sociálneho zariadenia v Poprade využíva vyše 30 bezdomovcov

Miestni bezdomovci môžu počas vianočných sviatkov, ale aj celého roka skloniť hlavu v Zariadení sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia v Poprade.

Vedúca sociálneho odboru na mestskom úrade Etela Lučivjanská pre TASR uviedla, že k dispozícii je nocľaháreň s kapacitou 35 miest a počas zimného obdobia je vedľa nej postavený aj vojenský stan.
„Ide o tzv. nízkoprahové bývanie, ďalej sú tu služby jedálne, práčovne, výdajne šatstva a strediska osobnej hygieny,“ objasnila Lučivjanská. V súčasnosti toto zariadenie využíva 26 ľudí v nocľahárni a päť ľudí v stane.
Za ubytovanie v nocľahárni platia bezdomovci 30 eur mesačne, okrem postele majú k dispozícii aj jedno teplé jedlo denne, môžu využívať stredisko osobnej hygieny a práčovňu. „Je to minimálny poplatok, keďže ide o ľudí, ktorí sa nachádzajú v hmotnej núdzi, alebo sú tu dôchodcovia,“ dodala.
Ubytovanie v stane je zadarmo. „Služby hlavne stanu využíva menej bezdomovcov ako v minulom roku. Vlani sme mali desať až 15 klientov denne v tomto stane, dnes je to okolo päť,“ zdôraznila Lučivjanská. Deje sa tak aj napriek tomu, že počet bezdomovcov pod Tatrami rastie.
„Mesto eviduje okolo 140 bezdomovcov, samozrejme, je tu aj nejaké skryté bezdomovectvo, musíme však konštatovať, že viac ako 50 percent bezdomovcov nemá trvalé bydlisko v Poprade,“ doplnila Lučivjanská. Metropola pod Tatrami je pre nich akousi prechodnou stanicou alebo miestom, kde sú viac anonymní.
Okrem spomínaných služieb, ktoré môžu bezdomovci nájsť v tomto zariadení, mesto pre nich každoročne pripravuje aj štedrovečerný obed. Inak tomu nebolo ani v tomto roku, kapustnicu v piatok (24.12.) rozdával primátor Popradu Anton Danko aj so svojím synom Dominikom. „Syn si ma užíva teraz cez Vianoce, prišiel so mnou, chcel som, aby aj on videl, ako iní ľudia trávia Vianoce, že nie každý má také šťastie byť v rodine, ako sme my, ale sú aj ľudia, ktorí majú problémy a o ktorých sa treba postarať. Aj keď tomu ešte veľmi nerozumie, ale aspoň videl tú atmosféru,“ povedal Danko.
Okrem tradičného vianočného jedla si asi 40 bezdomovcov našlo pod vianočným stromčekom aj balíčky. Dostali ponožky, čiapku, rukavice, nejaké jedlo, sladkosti a hygienické potreby.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM