Peter Handzuš Krimi

Smrtiaca lavína pod Satanom. O život prišiel horský vodca s klientom

V priebehu dvoch dní prišli v lavínach vo Vysokých Tatrách o život traja ľudia. V piatok už záchranári nedokázali oživiť horolezca, ktorého vyhrabali z lavíny v Mlynickej doline. V sobotu zahynuli v lavíne pod Satanom dvaja muži. Ich telá našli záchranári v nedeľu nadránom.

Ilustračný obrázok k článku Smrtiaca lavína pod Satanom. O život prišiel horský vodca s klientom
Foto: Slávka Kellová

Vsobotu večer nahlásili na oblastný dispečing HZS Vysoké Tatry nezvestnosť slovenského horského vodcu (†49) s českým klientom (†38).

Podľa informácií, ktoré vodca pred plánovanou túrou poskytol príbuzným, sa mali pohybovať v oblasti Satana vo Vysokých Tatrách.

Nakoľko oba telefóny boli do večera dostupné, ale nikto na ne nereagoval, požiadalo OSTV HZS o ich lokalizáciu. Signál naznačoval, že sa obaja stále nachádzajú v danej lokalite.

V nočných hodinách bola vyhlásená záchranná akcia a z oblastného strediska Vysoké Tatry odišli do terénu spolu traja záchranári HZS so služobným psom.

Pod žľabom, ktorý je výstupovou cestou na vrchol Satana našli záchranári HZS približne o 02:00 hodine rannej spadnutú doskovú lavínu. V nej sa nachádzali čiastočne prisypané dve telá.

„Pravdepodobnou príčinou smrti postihnutých boli mechanické zranenia vplyvom pádu. Príčiny pádu lavíny nie sú známe,“ uvádzajú záchranári na svojej webovej stránke.

V nedeľu ráno odišlo do Mlynickej doliny spolu 15 profesionálnych a zmluvných záchranárov HZS. Po nabalení boli obe telá transportované do márnice v Novom Smokovci, kde ich prevzali príslušníci PZ SR.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM