Monika Vengrínová Rôzne

Smutná ŠTATISTIKA: Z tatranských plies už vylovili takmer päť ton odpadu!

Za uplynulých 20 rokov trvania akcie Čisté vody sa pod hladinou vysokohorských tatranských plies uskutočnilo 1339 ponorov, pričom dobrovoľníci na brehy vyniesli 4839 kilogramov odpadu. Po letnej turistickej sezóne sa bude čistiť aj tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Smutná ŠTATISTIKA: Z tatranských plies už vylovili takmer päť ton odpadu!
Zdroj: Dnes24.sk

“Najviac, až 506 kilogramov, vytiahli potápači z vody v roku 2004, naopak, najmenej, iba 45,5 kilogramov to bolo v minulom roku,” zdôraznila Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP). Kým v minulosti prevládal stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša obaly z potravín.

Čo sa na dne tatranských plies nachádza tento rok, sa potápači dozvedia už dnes, kedy od 9:30 začnú 21.ročník akcie Čisté vody, ktorá je dobrovoľnou súčasťou 29. Medzinárodného festivalu potápačských filmov. V rámci nej potápači za pomoci vlastného potápačského výstroja čistia dná vybraných tatranských plies od odpadkov po turistickej sezóne.

Potápači budú čistiť Nové Štrbské, Velické i Popradské pleso. “Štrbské pleso sa tento rok nečistí, pretože je mútne a dohľadnosť v ňom je veľmi malá,” informovala Burdová.

Okrem spomínaných plies sa bude čistiť aj Lom Zakrzówek priamo v meste Krakov v Poľsku. Medzi vybrané lokality je zaradený tiež Račkov potok v Račkovej doline, kde bude potrebné pomôcť pri odstraňovaní následkov vetrovej kalamity. “Podľa odhadov sa na akcii zúčastní 20 potápačov,” dodala Burdová. 

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM