Marcel Páleš Rôzne

Smutné prvenstvo: Najviac opitých počas šibačky ratovali v našom kraji

Alkohol je skutočne metla ľudstva aj na Slovensku. Počas Veľkonočného pondelka boli záchranári povolaní až v 112 prípadoch, kedy to ľudia prehnali s alkoholom. A nielen dospelí!

Ilustračný obrázok k článku Smutné prvenstvo: Najviac opitých počas šibačky ratovali v našom kraji
Foto: Jaroslav Dodok

Dominujú muži, ktorých bolo 103, žien našťastie len deväť. „Žiaľ, alkohol zmohol v tento deň aj deti do 18 rokov, až deväť z nich nezvládlo ponúkanie alkoholom a museli ošetriť,“ informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Boris Chmel.

Záchranári zasahovali najviac v Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji. „Pri stavoch opitosti je najväčšou hrozbou stav bezvedomia, či už z pádu alebo aj nadmerného pitia. Pri zlej polohe je riziko, že takýto človek sa môže zadusiť. V takýchto prípadoch treba zistiť stav vedomia opitého, dať ho do stabilizovanej polohy nabok a ak nereaguje, vtedy je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155,“ priblížil Chmel.

Podľa Chmela, ak dotyčný reaguje, býva „ľudovou“ prvou pomocou studená sprcha. Ak sa po nej dotyčný preberie, treba ho nechať vyspať a kontrolovať priebežne stav vedomia. „Čo sa týka smädu a nápojov, najlepšie je podávať vodu alebo čaj a nie kávu, pretože nadmerné množstvo kofeínu môže stav zhoršovať. A samozrejme, tu neplatí často používaná metóda klin sa klinom vybíja,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM