Ľubomír Hudačko Krimi

Šokujúci prípad v našom kraji: Muž v krčme upadol do kómy, zistili mu 11 promile!

Číslo, ktoré doslova vyráža dych. V nemocnici naozaj ležal chlap, ktorý mal v sebe 11 promile! Upadol do kómy a lekári ho okamžite dali na dýchací aparát. Prežil. Kde a ako prišiel tento pacient k 11 promile? Mala byť za tým stávka...

Ilustračný obrázok k článku Šokujúci prípad v našom kraji: Muž v krčme upadol do kómy, zistili mu 11 promile!
Zdroj: TASR

V praxi už zažila všeličo. Ľubomíra Romanová je primárkou oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v prešovskej Fakultnej nemocnici J. A. Reimana. Rozpovedala nám aj dych vyrážajúce info o pacientovi, ktorému zistili neuveriteľných 11 promile!

Čítate naozaj dobre!

Ten sa podľa slov primárky stavil s kolegami, že vypije vodku na ex a nič sa mu nestane. „To bol rekordér, ktorý mal 11 promile. Vypil viac ako pol litra na ex a odpadol priamo v krčme. Upadol do kómy. Dokonca aj v laboratóriu, ktoré promile stanovovalo, nechceli tomu číslu veriť, pretože to je naozaj vysoká hodnota. Obyčajne sa za vysoké považujú už hodnoty okolo 4 až 5 promile, no tá 11-tka bola ozaj vysoká. Výsledok poskytlo síce len jedno biochemické laboratórium, ktoré malo správnu metodiku, ale robili sa aj opakované analýzy,“ hodnotí Romanová.

Ako ďalej poznamenala, pacienta hneď dali na dýchací aparát a všetky vitálne funkcie sa podporovali a kontrolovali. Prežil, do 24 hodín už začal sám dýchať. „Začal sa preberať, ale ráno ešte mal okolo 5 až 6 promile. Podstatné je, že prežil. Osud pacienta nás už následne nezaujímal. Udalosť sa stala v čase, keď neexistovala elektronická databáza nemocnice. Teraz, keď dostaneme pacienta, vieme si rýchlo overiť jeho predchádzajúce hospitalizácie,“ poznamenala Romanová.

Je to dané genetikou

A ako je možné, že pacienti prežijú aj abnormálnu hodnotu promile v krvi? „Problémom opitosti a bezvedomia sú komplikácie, ako zastavenie dýchania, vdýchnutie zvratkov. Mnohí pacienti, rýchlo metabolizujú. Zaduseniu sa dá zabrániť tým, že si ľahnú na bok a prakticky sú v stabilizovanej polohe. Mnohí sú v pití dobre trénovaní. Ak dosiahnu každý deň 2,5 až 3 promile, tak už sa to neprejaví hlbokou kómou,“ vysvetľuje primárka.

Ako dodala, pravidelné užívanie alkoholu aktivuje pečeňové enzýmy, ktorými sa cudzie látky a teda aj alkohol odbúravajú. Pečeň je metabolická čistička organizmu. Schopnosť pečene adaptovať sa alebo poškodzovať sa alkoholom je u rôznych ľudí rôzna. Existujú starší, 90-roční konzumenti alkoholu a ich pečeň je zdatná. „Ale sú aj 30-roční, ktorí zomrú na alkoholovú cirhózu pečene. Schopnosť pečene reagovať je daná geneticky a aj inými okolnosťami. Ako často človek pije, aký typ alkoholu pije, ako sa stravuje,“ ozrejmila primárka.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM