Peter Handzuš Rôzne

Spestrenie pre návštevníkov Tatier: Ľudoví remeselníci na Štrbskom Plese

Svoju prácu prezentuje na Štrbskom Plese počas tohto víkendu niekoľko desiatok ľudových remeselníkov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Spestrenie pre návštevníkov Tatier: Ľudoví remeselníci na Štrbskom Plese
15
Galéria
Zdroj: TASR

Podujatie priláka k jazeru každoročne množstvo turistov. Ako uviedla Ľubomíra Otčenášová z Obecného úradu v Štrbe, ide napríklad o drotárov, keramikárov, šperkárov, drevorezbárov či kováčov. Návštevníci môžu vidieť prácu i výsledky korytárov, tokárov, remenárov, fujaristov, ale aj čipkárok. Vyrábajú sa tu pastierske palice, bačovský riad, drevené a textilné hračky a iné. „Ide prevažne o umelecké remeslá spojené s ukážkou,“ doplnila.

Keď pred niekoľkými rokmi začínali, bol o remeslá zo strany turistov veľký záujem. Na Štrbskom Plese išlo o novinku. „V podobnom tempe pokračujeme ďalej,“ uviedla Otčenášová s tým, že návštevníci toto podujatie vnímajú veľmi pozitívne. „Spríjemní im to víkend. Keď sa spojí krása hôr s touto tichou krásou, čo viac si môžeme priať,“ dodala.

Pre návštevníkov Štrbského Plesa pripravili počas tohto víkendu viacero zaujímavostí. Na lúke smerom k športovému areálu môžu vidieť rezbárske sympózium, ktoré je tematicky zamerané na figurálnu plastiku pre najmladších, zimné športy a zvieracie motívy z fauny Vysokých Tatier. Rezbári pochádzajú z Liptova a Horehronia. Vytvorené diela by mali zostať na Štrbskom Plese.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM