Martin Sýkora Rôzne

Spišský hrad rekordný! Podtatranský historický skvost je ako magnet

Svetoznámy spišský objekt láka záujemcov o históriu čoraz viac. Svedčí o tom tohtoročná sezóna, ktorá bola na Spišskom hrade z pohľadu návštevnosti rekordná.

Ilustračný obrázok k článku Spišský hrad rekordný! Podtatranský historický skvost je ako magnet
6
Galéria
Zdroj: TASR

Padol návštevnícky rekord

Tohtoročná sezóna na Spišskom hrade bola z pohľadu návštevnosti rekordná. Prvýkrát v histórii prekročila hranicu 200 000 návštev­níkov.

„Táto sezóna bola na Spišskom hrade výborná a historicky rekordná. Pamiatku UNESCO navštívilo dokopy viac ako 209 000 turistov,“ povedala Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči.

Najviac turistov bolo zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska, ale hrad navštívili aj rusky, anglicky a nemecky hovoriaci turisti.

Zdroj: TASR

Najbližšie sa sem pozriete až v roku 2017

Návštevníci sa na jeden z najrozsiahlejších hradov Európy v súčasnosti nedostanú. Počas zimných mesiacov je zatvorený a otvoria ho opäť až na jar.

„Hrad by mal byť pre verejnosť uzatvorený do 1. apríla 2017, ale v prípade dobrých poveternostných podmienok sa ho budeme, tak ako po minulé roky, snažiť otvoriť v priebehu februára a marca, hlavne počas jarných prázdnin,“ poznamenala Uharčeková Pavúková. Počas jeho uzávery v jeho interiéri prebiehajú nevyhnutné úpravy. „Takisto prebehne aj revízia a konzervovanie zbierok a vystavených exponátov a ich presťahovanie do depozitárov v Levoči, kde sa ošetria,“ priblížila.

Sezónnou novinkou na Spišskom hrade, ktorý je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO od roku 1993, bola mobilná aplikácia. Návštevníci mohli tento rok po prvý raz absolvovať prehliadku aj s aplikáciou, ktorá priblížila nielen jeho históriu, ale aj samotnú architektúru. „Aplikácia sa veľmi ujala a návštevníci ju vo veľkom počte využívali počas prehliadok hradu. Spolu s audiosprievodcom bola k dispozícii v piatich jazykoch,“ uzavrela Uharčeková Pavúková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM