Pavol Krupka Kultúra

Spomienka a výstava venovaná Jozefovi Štolcovi

V Podtatranskom múzeu v Poprade si pripomínajú významného slovenského jazykovedca profesora Jozefa Štolca, pochádzajúceho z Hranovnice. Výstavu, ktorá potrvá do konca septembra, slávnostne otvorili vo štvrtok.

Výstava približuje život a dielo vedca, ktorý pracoval v oblasti výskumu slovenského jazyka, najmä výskumu slovenských nárečí. Jozef Štolc sa venoval aj otázkam jazykovej kultúry a jazykovej výchovy. Pracoval ako redaktor jazykovedných časopisov, stredoškolský učiteľ, pedagóg na Fakulte spoločenských vied Vysokej školy pedagogickej Bratislave a napokon ako vedecký pracovník Jazykovedného ústavu Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Tu sa stal aj podpredsedom Slovenskej jazykovednej spoločnosti.

Profesor Štolc je autorom alebo spoluautorom mnohých článkov a knižných diel z oblasti jazykovedy, medzi ktoré patria najmä Atlas slovenského jazyka a knihy Reč Slovákov v Juhoslávii, Nárečie troch slovenských ostrovov v Maďarsku a Slovenská dialektológia. Učitelia strednej a staršej generácie si ho pamätajú ako spoluautora významnej vysokoškolskej učebnice slovenského jazyka – Pauliny-Ružička-Štolc: Slovenská gramatika.

Kurátorom výstavy je odborný pracovník Podtatranského múzea Peter Roth, ktorý prítomným priblížil dielo i celkový význam osobnosti Jozefa Štolca. Na vernisáži sa zúčastnila aj rodina profesora Štolca, vrátane jeho dcéry, docentky Masarykovej univerzity v Brne Eleny Marečkovej-Štolcovej (hovorí vo videu.) Prišli aj profesorovi rodáci na čele so starostom obce Hranovnica Martinom Benkom a s programom vystúpili malí i dospelí členovia miestnej folklórnej skupiny Lúčka. Zaznela aj rozprávka napísaná v nárečí, používanom v Hranovnici. Pod menom jej autora Jožka Podubinského sa opäť skrýva náš významný rodák – profesor Jozef Štolc.

//Zdroj: http://www.muzeumpoprad.sk/ http://www.juls.savba.sk/…20Jozef.html //

Spomienka a výstava venovaná Jozefovi Štolcovi
1
Galéria
StolcMuzeumPP
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM