Peter Handzuš Správy

Spomínali na obete Slovenského raja. Na tabuli pribudlo jedno meno

Na Symbolickom cintoríne na Kláštorisku sa v sobotu uskutočnila pietna spomienka na obete horských nešťastí v Slovenskom raji.

Ilustračný obrázok k článku Spomínali na obete Slovenského raja. Na tabuli pribudlo jedno meno
Zdroj: TASR

Ako uviedla starostka obce Hrabušice Jana Skokanová, na zoznam pamätnej tabule pribudlo jedno meno. Dopísaný bol Ján Bednár, ktorý počas túry v Slovenskom raji v tomto roku zahynul.

Symbolický cintorín sa nachádza v blízkosti ruín stredovekej kaplnky pre pocestných, ktorá pochádza z roku 1492. Pietne miesto vzniklo snahou ľudí z Horskej záchrannej služby (HZS) Slovenský raj, Klubu seniorov Horskej služby na Slovensku, Národného parku Slovenský raj a Asociácie horských sprievodcov. Hlavným iniciátorom založenia symbolického cintorína bol Vladimír Mucha. V súčasnosti sa tam nachádza viac ako 15 drevených sôch, ale aj pamätné tabuľky so zoznamom obetí, na ktorom sú desiatky mien. Najstaršia obeť je z roku 1909. Prvá pietna spomienka na obete Slovenského raja a osobnosti, ktoré sa pričinili o rozvoj národného parku, sa uskutočnila v roku 2010 spolu s omšou a vysvätením základného kameňa, ktorým je drevené umelecké dielo s názvom Božie muky.

Vlani v priestoroch cintorína pribudol pamätník záchranárom, ktorých vrtuľník spadol 17. júla 2015 v prielome Hornádu pri záchrannej akcii. Pri nešťastí zahynula celá štvorčlenná posádka vrtuľníka, ktorú tvorili pilot Ľubomír Majerčák, lekár Marek Rigda, letecký záchranár Martin Svitana a náčelník HZS v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský. Autormi pamätníka sú záchranári z HZS v Slovenskom raji.

Pietne spomienky spojené so svätou omšou sa na Kláštorisku od roku 2010 uskutočňujú pravidelne vždy v sobotu dva týždne pred Sviatkom všetkých svätých.

FOTO: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM