Monika Vengrínová Rôzne

Spor medzi nespokojnými obyvateľmi a firmou Schüle: Obidve strany uzavreli dohodu, o čo v nej ide?

Dlhotrvajúci spor medzi obyvateľmi Veľkej, ktorí poukazujú na negatívne vplyvy na životné prostredie zo strany prevádzky spoločnosti Schüle, sa bude z iniciatívy samosprávy riešiť mediáciou. Dohodli sa na tom predstavitelia oboch sporiacich sa strán na dnešnom stretnutí.

Ilustračný obrázok k článku Spor medzi nespokojnými obyvateľmi a firmou Schüle: Obidve strany uzavreli dohodu, o čo v nej ide?
Zdroj: Dnes24.sk

Riešenie sporu medzi firmou Schüle Slovakia a obyvateľmi mestskej časti Veľká, ktorý sa ťahá už niekoľko rokov, navrhlo vedenie mesta riešiť prostredníctvom mediátora. Prvé stretnutie, na ktorom sa mediátorka s oboma spornými stranami stretla, malo rozhodnúť o tom, či riešenie práve touto formou je ako pre obyvateľov, tak i pre zástupcov spoločnosti najprijateľnejšou formou. Na dnešnom stretnutí obe strany dohodu o mediácii napokon uzavreli.

„Uzavreli sme dohodu o mediácii a na najbližších piatich stretnutiach budeme hľadať spoločné riešenie, ako náš spor riešiť, ako nájsť vzájomné riešenia a ako si pomôcť,“ uviedol Vladimír Omasta jeden z konateľov spoločnosti Schüle Slovakia. „Som rád, že sme uzavreli dohodu o mediácii a dúfam, že to bude prínosom do budúcnosti,“ povedal po podpise mediačnej dohody Ján Vaľko z Občianskeho združenia (OZ) Popradčania pre zdravé životné prostredie, ktoré nespokojných obyvateľov Veľkej zastupuje. 

  Nasledovať bude prvé mediačné stretnutie, na ktorom si obe sporové strany predložia svoje požiadavky a budú diskutovať o tých veciach, na ktorých by sa mohli zhodnúť. „Bude to formou brainstormingu a pomocou takejto burzy nápadov sa vytvoria rôzne návrhy, z ktorých sa vyselektujú tie akceptovateľné oboma stranami. Potom sa postupne na jednotlivých stretnutiach rozoberú problematiky hluku, ovzdušia a ďalšie veci, ktoré trápia OZ alebo spoločnosť Schüle Slovakia. Na záver by mala byť podpísaná dohoda,“ informovala mediátorka Dagmar Tragalová. 

Dohodu o mediácii privítal aj primátor Popradu Jozef Švagerko. „Pred voľbami som sľúbil, že sa budeme snažiť tento problém riešiť, a toto je cesta, ktorú sme si zvolili. Je dôležité stretnúť sa za okrúhlym stolom a hľadať riešenie pre túto lokalitu. Dúfam, že tento problém sa bude riešiť rozumne, s chladnou hlavou a bez emócií,“ konštatoval.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM