Peter Handzuš Rôzne

Spor o vysokohorské chaty. Budú sa meniť majitelia?

Nesúhlas so zámerom zmeny vlastníctva tatranských chát vyjadrili dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia Slovenského horolezeckého spolku JAMES a Klubu slovenských turistov.

Podľa predsedu SHS JAMES Igora Kollera ide o bezprecedentný pokus získať cudzí súkromný majetok, aký nemá vo Vysokých Tatrách obdobu. Túto skutočnosť zistili z podkladov, ktoré zástupca spoločností Zelené pleso a Tatranské chaty Juraj Gantner predložil 3. septembra na mimoriadne zastupiteľstvo mesta Vysoké Tatry.

Jeho zámerom je spochybnenie vlastníctva vysokohorských objektov – Chata pod Rysmi, Chata pri Zelenom plese, Téryho chata, Zbojnícka chata, Chata pod Soliskom, Rainerova chata, Skalnatá chata, Chata Plesnivec a objekty bývalého Športkempu. Prvé štyri chaty sú vlastníctvom KST a SHS JAMES.

„Za ne platíme mestu Vysoké Tatry nájom, že sú na jeho území, ale mesto nemá k nim žiaden vzťah,“ dodal Koller. Zároveň pripomenul, že v návrhu pána Gantnera je zámer získať súdnou cestou spomínané objekty v prospech spoločnosti Tatranské chaty, ktorá by ich spravovala na základe jej zmluvy s mestom Vysoké Tatry. Toto však nebolo schválené, pretože zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné. Na štvrtok (13.9.) je zvolané ďalšie zastupiteľstvo.

V Gantnerových podkladoch je uvedené: „Predkladané návrhy neboli zverejňované a preto je potrebné o nich rozhodnúť hlasovaním zastupiteľstva mesta, pretože preťahovaním konania vzniká priestor pre terajších vlastníkov a ich právnikov na vykonanie zmien. Takto prevedené zmeny môžu zamedziť získaniu podielového vlastníctva v prospech mesta Vysoké Tatry.“

„Takmer všetky naše chaty budovali turistické organizácie počnúc dávnym Karpatským spolkom. My ich udržiavame a pomáhame pri rekonštrukcii, ako teraz na Chate pod Rysmi,“ konštatoval Marian Šajnoha zo SHS JAMES.

Podľa podpredsedníčky KST Eriky Fábryovej je Gantner manžel bývalej reprezentantky v lyžovaní a bývalej poslankyne Národnej rady SR Jany Gantnerovej. „Bol 20 rokov nájomca Chaty pri Zelenom plese. Pri výberovom konaní na nového nájomcu v roku 2010 vlastnou vinou neuspel,“ povedala Fábryová.

KST a SHS JAMES vydali vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú svoje oficiálne vlastníctvo chát po zmenách v roku 1989, čo je zapísané v katastri a majú na objekty listy vlastníctva. „Z týchto dôvodov je neuveriteľné, nepochopiteľné a úplne nemorálne, že osoby a organizácie, ktoré nikdy nemali k týmto chatám právny vzťah, sa usilujú o ich získanie,“ konštatujú vo vyhlásení.

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM