Martin Sýkora Rôzne

Športoví gymnazisti majú ťažký život aj Pod Tatrami: Škola je však stále základ

Ráno tréning, potom škola, populudní tréning, večer doma, cez víkend súťaže, zápasy, turnaje. Byť športovým teenagerom a navyše gymnazistom vôbec nie je ľahké.

Ilustračný obrázok k článku Športoví gymnazisti majú ťažký život aj Pod Tatrami: Škola je však stále základ
Zdroj: Dnes24.sk

Robíš, máš výsledky – nerobíš, nemáš nič

Popradské športové gymnáziu je v polovici svojho začiatku. Svoju činnosť začalo pred dvomi rokmi a ďalšie necelé dva roky potrvá, kým nebude mať svojich prvých absolventov. „Sme v polčase. Máme prvákov a druhákov. Zatiaľ je to veľmi úspešný projekt, pretože je o neho záujem. Na každé miesto sa hlási dva a viac ľudí,“ konštatoval riaditeľ Gymnázia Kukučínova v Poprade Vladimír Lajčák. Všeobecne na Slovensku mali športové gymnáziá problém s podceňovaním učenia. Aj preto sa neraz na športových gymnazistov zazeralo cez rameno. „My sme si povedali, že budeme gymnáziom, kde budú študovať dobrí žiaci, čo sa nám darí. Som veľmi hrdý, že v dvoch triedach je 20 mládežníckych reprezentantov a dokonca jeden seniorský. Vytvárame optimálne podmienky, aby naši študenti mohli športovať a pritom sa učiť. Poviem to na tvrdo – nútime ich sa učiť, nedovolíme im podliezať nastavenú latku, vyhýbať sa. Nastavujeme ich do života tak, aby vedeli, že svoje povinnosti si treba plniť , tak ako aj pri športe – robíš máš výsledky, nerobíš nemáš výsledky,“ vysvetlil Lajčák.

Mix kolektívov a individualistov

V popradskom športovom gymnáziu nechali tvorbe tried voľný priebeh. Základ tvoria deti z kolektívnych športov, ktoré sú v Poprade a okolí najrozšírenejšie – hokej, futbal, basketbal a volejbal. K tomu sa pridali aj individuálne športy, ktoré sa pod Tatrami robia na vysokej úrovni. „Máme sánkarov, lyžiarov, cyklistov, pripravujú sa plavci. Výhodou je, že keď sa ich stretne viac z jedného športu, vieme im zaplatiť trénera, ktorý sa postará o špecializovanú prípravu, keďže my ako škola robíme všeobecnú i teoretickú prípravu a staráme sa o regeneráciu. Špecializovaných trénerov máme štyroch – vo futbale, v hokeji, basketbale a volejbale. Momentálne sa tenisti blížia k hranici, kedy to už stojí za úvahu,“ dodal riaditeľ gymnázia, ktorý by chcel v budúcnosti mať špecializovaných trénerov vo všetkých športoch. „Veľmi dbáme aj na základnú pohybovú kultúru, preto máme aj gymnastickú trénerku, ktorá pracuje so všetkými športujúcimi gymnazistami,“ uviedol Lajčák.

Šport Počet mládežníckych reprezentantov
Hokej 5
Basketbal 5
Volejbal 2
Karate 2
Sánkovanie 2
Lyžovanie 2
Cyklotrial 1
Taekwondo 1
Spolu 57 študentov 20

Ťažký život športovca

Byť gymnazistom – športovcom je náročné. Trénuje dve hodiny ráno, ide do školy, kde dostane kompletné gymnaziálne vzdelanie bez rozširujúcich hodín a popoludní ide opäť na tréning. Tí, čo dochádzajú, idú o siedmej ráno z domu a vracajú sa domov aj o siedmej večer – nie je to ľahký život. Cez víkend majú zápasy a súťaže.

„Snažíme sa ich naučiť čo najviac v škole, ale čas si musia nájsť samy, aby zvládli to, čo majú zvládnuť. Tvrdo ich od prvého ročníka nastavujeme na to, aby si našli v tom všetkom systém. Takí, čo nenaskočia na tento vlak, musia odísť. Väčšina to však zvláda,“ vysvetlil riaditeľ tri roky za sebou najžiadanejšieho gymnázia v Prešovskom kraji.

Škola je základ. Šport dokáže veľa dať, ale nie pre všetkých je športová kariéra odsúdená na úspech. „Rodičom to hovorím už pri zápise – nikto im negarantuje, že ich dieťa bude v 19-tich rokoch ešte stále športovať. Práve vo veku 15 – 19 rokov vyše polovica mladých všeobecne končí so športom, žiaľ. Garantujem však, že absolventa našej školy prijmú na hociktorú vysokú školu u nás alebo v zahraničí, ak bude chcieť študovať. Zo športových tried sa na vysoké školy dostali všetci, ktorí chceli,“ uzavrel Lajčák.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM