Monika Földešiová Od Vás

Spoveď abstinujúceho alkoholika

Chodia okolo vás, ani o tom nemusíte vedieť. Patrí k nim aj váš sused a nikdy by ste to na neho nepovedal. Anonymní alkoholici (AA) môžu byť všade okolo vás – v rodine, v práci, medzi priateľmi.

„Anonymní alkoholici sú spoločenstvom mužov a žien, ktorí sa navzájom delia o svoje skúsenosti, silu a nádej, aby mohli riešiť svoj spoločný problém a pomáhať ostatným uzdraviť sa z alkoholizmu,“ znie definícia AA. Táto neformálna skupina existuje aj v Nitre a jej členovia sa stretávajú zväčša dvakrát do týždňa, v prípade záujmu aj inokedy. V našom okolí sme spoznali človeka, ktorí si peklom s alkoholom prešiel. Na želanie a absolútnu anonymitu nášho respondenta neuvádzame ani len jeho krstné meno. Za porozumenie ďakujeme.

Alkoholizmus si nevyberá. Môžete byť doktor, právnik alebo aj smetiar či robotník. Nezáleží na vašom postavení ani vzdelaní. Moc a vplyv si môže alkohol uplatniť nad každým z nás. Začne to nevinnými ale pravidelnými výjazdmi s kamarátmi, postupne si otvárate fľašu vína aj doma s rodinou, v práci dostanete malú tekutú odmenu za „fušky“ alebo ako úplatok, … Do toho sa pridajú ešte aj rodinné spory, manželské nezhody a vy máte pocit, že jediným vašim priateľom, ktorý by mohol vaše problémy vyriešiť, je alkohol. Spúšťačov môže byť veľa, je to individuálne.

Zanedbával som svoje povinnosti – ako manžel, otec, hlava rodiny. Hádky so ženou som mal takmer na dennom poriadku. Nie jeden raz ma ťahala opitého z krčmy. Nie jeden raz ma našla po príchode z práce domov za denného svetla ležať pred dverami, lebo som stratil kľúče. Nie jeden raz mi spravila scénu v spoločnosti a pridala k tomu pár faciek. A to oprávnene. Najhoršie na tom však bolo to, že som si myslel, že je všetko v poriadku a je to normálne. Keď chýba sebareflexia, nemáte šancu s tým prestať.

Pokusov prestať bolo veľa. Už toľko krát som sa s alkoholom rozlúčil a už toľko krát som sa k nemu vrátil. Keď som abstinenciu prelomil prvým pohárikom, zvykol som sa vyhovárať na spoločnosť, okolnosti alebo človeka, ktorý mi ho ponúkol. Dnes však viem, že to je POKUŠENIE, ktoré vo vás bude driemať snáď už navždy. Preto ho musíte ovládať.

Najviac pomôže rodina, ktorá pri vás stojí. Bez tlaku manželky a mojich detí a môjho uvedomenia si toho sebazničujúceho stavu by som sa nikdy na nohy nepostavil. V prvom rade však záleží na človeku, musí CHCIEŤ s alkoholom skoncovať. Rodina pomôže už len tým, že nás zblúdilých nezatratí.

Dnes sa držím, nad pokušením prevláda sila mojej vôle. Abstinentmi sme teraz už všetci z rodiny. Rodiny, ktorú som takmer potopil aj so sebou.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM